Welke vorm van digitale handtekening is nodig voor welk soort document

Hallo allen,

Ik ga een scriptie schrijven over welke vorm van digitale handtekening wij als waterschap toe kunnen passen voor onze uitgaande documenten, zodat het opnieuw digitaal maken van een uitgaande brief door DIV niet meer nodig is.
Waarom een document wat digitaal is opgemaakt, uitprinten, bevuilen met een handtekening en wederom weer inscannen in ons DMS/RMA...?
Er zijn diverse vormen van handtekeningen, maar zijn die zware varianten nou wel echt van nodig? En zo ja, slechts voor hoeveel procent van onze uitgaande documenten? 2 %

Wie o wie heeft ervaring met dit onderwerp.... Ik zit nog in de eerste fase (nl. literatuuronderzoek) en een discussie op BREED mag dan natuurlijk ook niet ontbreken....

Weergaven: 637

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

oh en wij zijn: waterschap Hollandse Delta.
b.vandenboogert@wshd.nl
Mits je proces goed ingericht en gedocumenteerd is kan het "aanvinken"in een DMS beschouwd worden als ondertekening. Dit is dan evt nog aan te vullen met een gescande handtekening die in het document geplaatst wordt). Hierbij moet je wel zeker weten dat de mensen die inloggen op het systeem niet hun inlogcodes aan anderen geven binnen de organisatie. Voor de bulk van de uitgaande brieven zal dit voldoende zijn.
Voor de laatste 2% kan je de kerstboom van de gekwalificeerde digitale handtekening (met third party regeling) optuigen, maar afhankelijk van het volume zou je in deze gevallen alsnog kunnen kiezen voor een "natte" handtekening en inscannen daarna - dit ivm kosten.
Ron Wessels zei:
Hallo Bertrand,

Ook de NVBA (Netwerk voor Bedrijfsmatig Archiveren) heeft op 9 juni jl. tijdens haar halfjaarlijkse middagseminar uitgebreide aandacht aan dit onderwerp besteed. Naast de 2 sprekers die Ton de Looijer al noemde van de SOD-bijeenkomst, waren er ook lezingen van Dick Batenburg van Diginotar en Douwe Huisman van de Justitiële Informatiedienst. Laatstgenoemde is in de praktijk met dit onderwerp bezig en stuit daarbij (logischerwijs) op allerlei problemen/uitdagingen. Wellicht aardig om hem eens te interviewen over zijn ervaringen.

Succes met je scriptie. Laat vooral ook via deze community weten wat de uitkomsten van je scriptie zijn!

Op de site van de NVBA vind je de (beschikbaar gestelde) presentaties: http://www.nvba-info.nl/cmsx/index.php?option=com_content&view=...
Thanx Ron
Allemaal thanx voor jullie reactie. Waardeer ik zeer.
Groeten Bertrand

Bente Steffensen zei:
Thanx Ron

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden