De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) gaat naar verwachting in 2018 de Wbp zal vervangen. Vandaag donderdag 14 april 2016 is de AGV aan genomen in het Europees Parlement. De Nederlandse versie vind je hier, de Engelse versie van de AVG is hier te vinden link.

Hierin staan een aantal bepalingen die van belang zijn bij archivering in het kader van het algemeen belang. Het gaat om de volgende artikelen:

•Bij AVG geldt dat steeds moet worden gekeken of er niet meer persoonsgegevens worden gearchiveerd dan nodig is.
•Ook bij de AVG mogen in de AVG bijzondere persoonsgegevens (gezondheidsgegevens, strafrechtelijke gegevens, etc.) worden bewaard voor archivering (art. 9 lid 2 sub i AVG).
•Nadere eisen over archivering in art. 83 van de AVG stelt in artikel 83 zoals de plicht om ‘technische en organisatorische maatregelen’ te treffen om de privacy te waarborgen, zoals pseudonimisering.
•Uitzondering op het recht om vergeten te worden bij archivering in het algemeen belang (art. 17 lid 3 sub d AVG). Dit recht om vergeten te worden is (min of meer) nieuw met invoering van de AVG.
•Uitzondering gemaakt op de plicht om de betrokkene in te lichten over de verwerking (de archivering). De betrokkene hoeft dus niet te worden geïnformeerd als zijn persoonsgegevens worden opgenomen in het archief (art. 14a AVG). -> Deze regel geldt ook al in de Wbp in art. 44 lid 2, er verandert dus niets nieuws ten opzichte van de Wbp.
•Lidstaten kunnen bepalen dat er nadere specificaties of afwijkingen gelden voor de informatievoorschriften, de rectificatie, de wissing, het recht om te worden vergeten, de beperking van de verwerking en het recht van gegevensoverdraagbaarheid en het recht van bezwaar tegen verwerking van persoonsgegevens bij de archivering (art. 83 lid 3 AVG).
Of Nederland de laatste bullit ook gaat uitvoeren, is nog niet bekend.

 

Weergaven: 2313

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

@Mart, deze bijdrage was een onderdeel tijdens mijn ppt tijdens het AIDO congres 7 april.

https://www.vngcongressen.nl/media/290145/R3-sessie%203%20Openbaarh...

Een dergelijk incident wordt in 2018 een duur grapje.

http://www.binnenlandsbestuur.nl/digitaal/nieuws/wijkteam-mailt-geg...

De eerste indruk van Arnoud Engelfriet, de uitvoering  wordt nog gecompliceerder.

http://blog.iusmentis.com/2016/04/18/wbp-move-europese-privacyveror...

Zie ook deze brief van de Minister van V en J van 5 april 2016:

https://www.eerstekamer.nl/behandeling/20160405/brief_inzake_verwer...

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden