Waterschap Brabantse Delta heeft machtiging voor vervanging. De laatste afgegeven machtiging?

Waterschap Brabantse Delta ontving op 7 december de machtiging voor vervanging van GS. Deze geldt voor (alle) analoge archiefbescheiden, ontvangen of opgemaakt v.a. 01 jan. 2013.

Weergaven: 384

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

@Jean-Luc, het verhaal dat je hebt gelezen is van toepassing op de ministeries oftwel het Rijk.

Dag Tineke,

Of het de laatste is, kan alleen de provinciale archiefinspectie beantwoorden. Eerder heb ik in de groep vervanging laten weten:

Wat wel vast staat wsl. op 1 januari 2013  artikel 7 in de Archiefwet vervalt. De tekst van artikel 7 luidt:

De zorgdrager is bevoegd archiefbescheiden te vervangen door reprodukties, teneinde de aldus vervangen bescheiden te vernietigen. Voor de vervanging van archiefbescheiden die niet als te vernietigen worden aangemerkt in de in artikel 5 bedoelde lijsten, is een machtiging vereist van Onze minister dan wel, indien het archiefbescheiden betreft voor de bewaring waarvan een andere dan een rijksarchiefbewaarplaats is aangewezen, van gedeputeerde staten. Deze machtiging houdt tevens een machtiging tot vernietiging in.

De provinciale beleidsregels inzake vervanging gaan verdwijnen in verband met de inwerkingtreding van de wet RGT.

Kunnen we dan allemaal gaan doen wat we willen, zonder te schreeuwen en zonder te gillen om met Annie M.G. Schmidt te spreken ? Nee !! Er komt een handboek voor gemeenten en ook richtlijnen zo heb ik me laten vertellen.

Wat vind jij als expert op het digitaal informatiebeheer wat er allemaal in zo'n handboek moet komen staan ? Vind je 200 dpi voldoende of 300 dpi, kleur of zwartwit ? Hoort er ook iets geregeld te zijn met de digitale beheersomgeving om ook maar een puntje te noemen.

Dit soort inhoudelijke input is meer dan welkom, ook voor waterschappen. Wellicht kan de vraag beantwoord worden in samenhang met de kabinetsplannen tot samenvoeging van waterschappen met provincies ? Of gaan waterschappen gemeenten volgen ?

Het handboek vervanging is zeker nog niet klaar op 1 januari 2013. Ik hoop dat de VNG gemeenten gaan consulteren.

Misschien echt wel de laatste...

 

De aangekondigde wetswijziging artikel 7 treedt 1 januari 2013 in werking: Zie deze link naar de tekst.

 

Artikel 26b. Aspecten vervangingsproces

De zorgdrager verschaft in het besluit tot vervanging, bedoeld in artikel 6, eerste lid, van het Archiefbesluit 1995, voor zover dit besluit archiefbescheiden betreft die ingevolge een selectielijst voor bewaring in aanmerking komen, inzicht in ten minste de volgende aspecten van het door hem toegepaste vervangingsproces:

  • a. de reikwijdte van het vervangingsproces, waartoe in elk geval worden gerekend een opgave van de organisatieonderdelen en de categorieën archiefbescheiden waarvoor het vervangingsproces geldt;

  • b. de inrichting van de apparatuur waarmee wordt vervangen, de gekozen instellingen en de randapparatuur;

  • c. voor zover van toepassing de software en de gekozen instellingen;

  • d. de criteria voor de keuze ter zake van reproductie in kleur, grijswaarden of zwartwit;

  • e. de wijze waarop de reproductie tot stand komt, waartoe in elk geval worden gerekend de formaten, bewerkingen, metagegevens en, voor zover van toepassing, de keuze ter zake van reproductie per batch of per stuk;

  • f. de inrichting van de controle op juiste en volledige weergave en van het herstel van fouten;

  • g. het proces van vernietiging van de vervangen archiefbescheiden;

  • h. de kwaliteitsprocedures.

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden