Deze week (januari 2014) verscheen het rapport Duurzaam duurt het langst, samengesteld oor de Erfgoedinspectie, over digitalisering en duurzaam beheer bij de kerndepartementen.

Link naar rapport.

Een van de bevindingen van het rapport handelt over het DMS oftewel een document management systeem. Dit electronisch systeem, uiteraard alom bekend, wordt gebruikt om documenten gestructureerd op te slaan en soms ook ter beschikking te stellen. Alle departementen hebben een DMS in gebruik of zijn bezig met implementatie.

Bevindingen op p. 15-16:

• Het DMS is niet als duurzaam toegankelijk digitaal systeem ingericht.

De noodzakelijke record management functionaliteit bij de individuele departementen is veelal niet geïmplementeerd.

• Het gebruik van het DMS kan per individuele medewerker en per dienstonderdeel sterk verschillen.

• Het DMS wordt als niet-gebruikersvriendelijk ervaren.

• De maatregelen die de departementen treffen om de volledigheid en betrouwbaarheid van de digitale dossiers te kunnen garanderen zijn onvoldoende.

 

Wat zijn de oplossingsrichtingen in deze ?

- Gebruik smartdocuments

- Gebruikersvriendelijk maken van het DMS, luisteren naar gebruikers (Waterschap Brabantse Delta)

- Inspelen op de behoefte van gebruikers (RM tool VHIC, sharepoint)

- Integratie DMS in het  zaaksysteem ?

- Nog meer koppelingen bouwen ?

- Applicaties uitfaseren.

 

Het kan natuurlijk ook zijn dat de bevindingen geheel niet herkenbaar zijn. Maar als je signalen ook hebt gezien, wat zou jij doen ?

 

 

 

 

 

Weergaven: 777

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Een bezoekje brengen aan gemeente 's-Hertogenbosch. Dit klinkt namelijk als onze Digiplu-problemen van 2006. De oplossing zit overigens niet zo zeer in de systemen en techniek, maar in de (regie-)organisatie eromheen. Termen als governance, compliance, alignment, etc. moeten vertaald worden en concreet gemaakt worden. Wij noemden dat 'Werken onder Architectuur', wat overigens weinig van doen had met informatie-architectuur, maar veel meer ging over overlegstructuren en ' planning & control'.

@Marco, en werkprocessen ?

Elders op BREED heeft Eric Burger de site van Next Generation Records Management onder de aandacht gebracht. Ik vond dit artikel erg herkenbaar:

http://nextgenrm.org/2013/12/23/sorry-but-i-refuse-to-use-your-new-... 

Er staan ook oplossingsrichtingen in en net als Marco ook al aangaf: sterk gericht op de organisatie, pas in tweede plaats op het systeem zelf.

Werkprocessen zitten wat mij betreft op hetzelfde niveau als de systemen. Eerst maar eens afspraken maken over de doelstellingen, wie waarvoor verantwoordelijk is en hoe besluiten genomen worden. Daarna kan er gekeken worden naar het inrichten van werkprocessen en systemen. Uiteraard alles in samenhang.


 
Yvonne Welings zei:

@Marco, en werkprocessen ?

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden