Het houdt de bestuurlijke gemoederen soms best bezig, wat  zijn de kosten  voor een archiefdienst? Als recent voorbeeld noem ik de gemeente Heerhugowaard, die deelneemt aan een gemeenschappelijke regeling Toch korting voor Heerhugowaard op archief | Noordhollands Dagblad 

Heerhugowaard vond al tijden dat ze veel te veel betaalde aan contributie. Gesprekken daarover met de andere gemeenten liepen op niets uit, al was het maar omdat een korting voor Heerhugowaard zou betekenen dat de anderen dan meer zouden moeten gaan betalen. Heerhugowaard overwoog daarna om zijn eigen archiefstukken dan maar ergens anders onder te brengen. Andere gemeenten wilden niet meer gaan betalen. Daarom besloot de archiefdienst zelf de 30.000 euro voor eigen rekening te nemen en te bezuinigen. 

Er zijn ook archiefdiensten, die werken met zogenaamde dienstverleningsovereenkomsten. In de regel betalen gemeenten en waterschappen dan per meter of Gb de kosten voor het archief.  Elke meter of Gb meer betekent ook meer kosten. 

Met 2026 (financieel ravijn, nieuwe Archiefwet) in zicht zullen dit soort financiële discussies nog wel meer gevoerd gaan worden. De meeste Regionaal Historische Centra hebben met het oog op de uittreding van het Rijk, hun voortbestaan al redelijk veilig gesteld. Waar m.i. behoefte aan is, is een een landelijke benchmark. Benchmarks zijn nu alleen gericht op de kwaliteit van dienstverlening. Maar wat we m.i. niet moeten willen, is dat gemeenten en waterschappen gaan shoppen. 

Laat weten hoe je over dit vraagstuk denkt. 

Gerelateerde bijdragen

Kengetallen aantal fte archiefdienst - BREED - over de grenzen van ...

Benchmark archiefdiensten 2015 - BREED - over de grenzen van inform...

Weergaven: 69

Hierop reageren

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden