Binnenlands Bestuur Magazine (20-2012) berichtte vorige week dat gemeenten aanmerkelijk goedkoper werken. Dit blijkt uit een benchmarkonderzoek facilitaire kengetallen gemeenten van Fier.fm.

Er is echter een post, die steeds duurder wordt, documentmanagement (DM). Hieronder verstaat BB reproductie, postkamer en archief. Uit de berichtgeving is niet duidelijk verwoord of ook de statische archieven onder deze post wordt vervat. Dat lijkt me niet, daar archieven soms ook onder de post cultuur worden ondergebracht.

De kosten voor DM zijn gemiddeld met 250 euro !!! gestegen. De oorzaak volgens een woordvoerder van FIER ; de hybride werkomgeving, de omschakeling van papier naar digitaal. Dat zorgt voor dubbele kosten. De hoop wordt uitgesproken dat dit een tijdelijke periode is, want over een paar jaar zal als alles digitaal is het veel goedkoper zijn.

In vrijwel elke begroting van een gemeente lijken de kosten voor documentmanagement niet helder in beeld gebracht. In de benchmark, die door Fier wordt uitgevoerd, zijn de uitgangspunten van de NEN 2748 leidend, dat is een norm voor bedrijfsvoeringkosten. Maar er zijn meer kostensoorten: personeel, externe inhuur personeel, opleidingskosten personeel, materialen voor het papieren archief (zippels, verpakking e.d.), externe bewerking archieven, vernietiging, bouw/inrichting archiefruimte (ook digitaal), huur archiefruimte of opslag, externe digitalisering archieven, scanners, software DMS/RMA, software dsp, aansluiting bij archiefdienst (archiefbewaarplaats), aansluiting documentenwacht.

De vraag is relevant in verband met de KPI vraag:

Hoeveel middelen stelt het college als archiefzorgdrager na goedkeuring door de raad ter beschikking om de kosten te dekken die zijn verbonden aan de uitoefening van de zorg voor c.q. het beheer van de archiefbescheiden van de gemeentelijke organen en het toezicht daarop?

Welke gemeente heeft de kosten dermate transparant in beeld gebracht, dat deze vraag beantwoord kan worden ? En waarom zijn  de kosten voor ICT gescheiden, hoort een DMS wel bij de kostenpost, maar een zaaksysteem niet of wel als het een documentenkluis heeft ?

Graag hoor ik evaringen in deze via BREED.

Weergaven: 1026

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Dag Yvonne,

Ook in Gouda hebben we dit nog niet duidelijk in beeld. Ik geloof dat er velen met mij zijn die het lastig vinden om de benodigde cijfers boven tafel te krijgen. Ik geloof echter dat "Van Kaliber" een scan op de markt heeft gezet waarmee je deze cijfers boven tafel krijgt (http://www.vankaliber.nl/budgetwijzer

Maar ik wordt ook wel een beetje moe van het telkens maar turen naar de kosten van Informatiemanagement. Het moet wel ergens tegen worden afgezet. Wordt het niet eens tijd dat er een onderzoeksbureau is dat gaat uitzoeken wat het kost als je het niet doet? Afbreukrisico's voor de organisatie en dergelijke...

gr. Chris

Reactie van collega Ron van Gestel:

 

Er loopt op dit moment een benchmark voor de kosten van DIV specifiek, eveneens georganiseerd door Fier.fm. 21 gemeenten nemen eraan deel. De gemeente Tilburg doet dit jaar voor het eerst mee. Het gaat om de kosten documentbeheer volgens NEN2784, excl de kosten van de Repro. Maar incl kosten van materialen, scanners en scansoftware, inhuur personeel e.d. Eind november moet het onderzoek zijn afgerond.

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden