Sinds de wet WRO enkele jaren geleden in werking trad, zijn bestemmingsplannen digitaal en is het RO online in het leven geroepen. Op BREED hebben we vaker aan de orde gesteld dat RO online niet geschikt is om digitale bestemmingsplannen, ook wel ruimtelijke plannen genoemd, te archiveren. Wat dat betreft lijken informatiebeheerders soms roependen in de woestijn, Kan de Raad van State de juiste uitspraken doen op grond van het huidige informatiebeheer ? Leidt de huidige bewaring van digitale  bestemmingsplannen niet tot informatieverlies ? Sommige gemeenten zijn pilots gestart om dit informatieverlies te voorkomen. In het komende regio informatieoverleg bij het Regionaal Archief Tilburg staat dit een van de thema's op het program.

 

Voor burgers en bedrijven wordt sinds januari 2014 een nieuwe portal ontwikkeld in het kader via de I-NUP watmagwaar ? Letterlijk:

 

Watmagwaar.nl is beschikbaar in een bèta-versie, het gaat om een experiment, benadrukt Duindam. "We anticiperen hiermee ook op de komst van de Omgevingswet. Die wet vervangt straks tientallen wetten op het gebied van ruimtelijke ordening, natuur, milieu, water en bodem. Zo is er straks voor iedere locatie maar één rechtsgeldig ruimtelijk plan. Ruimtelijke informatie kan dan ook eenvoudiger worden gepresenteerd. Watmagwaar.nl helpt om onze ideeën daarover te ontwikkelen en aan te scherpen."

 

Een idee heb ik voor de site, zorg dat de informatie die je voor deze site gebruikt digitaal toegankelijk blijft en betrouwbaar is, dat geldt ook voor vervallen bestemmingsplannen. Burgers en bedrijven moeten immers rechten kunnen ontlenen aan de juistheid van de informatie. Burgers en bedrijven krijgen veel informatie tot zich, maar welke site biedt betrouwbare informatie ?

Is dat niet het OLO loket ? Kan niet gelijk met het indienen van een omgevingsvergunning de bestemmingsplantoets plaats vinden ? Of wordt er op termijn de oplossing weer in een koppeling gezocht ?

 

Eerdere bijdragen over dit onderwerp:

 

RO-online heeft geen archieffunctie Link

Tip en trucks digitaal archiveren bestemmingsplannen link

Bestemmingsplannen naar de burger link

Wat moeten we hiermee: RO-online link

Electronisch ingediende zienswijzen link

E-mail mag niet gebruikt worden bij hoger beroep (Raad van State) link

Weergaven: 420

Hierop reageren

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden