Op 1 januari 2024 treedt de Omgevingswet in werking. Onder de Omgevingswet treden wijzigingen op met betrekking tot het bevoegd gezag voor een aantal door het Besluit kwaliteit leefomgeving aangewezen Defensie objecten. Na invoering van de Omgevingswet wordt, behoudens uitzonderingen, het college van B&W het bevoegd gezag voor de aanvragen Omgevingsvergunning en meldingen en het toezicht daarop met betrekking tot de BRIKS onderdelen bij het aangewezen Defensie object (BRIKS: bouwen, reclame, inrit, kap, sloop).
De minister van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) blijft het bevoegd gezag voor de aanvragen Omgevingsvergunning milieubelastende activiteiten en meldingen bij de aangewezen Defensie object alsmede het toezicht daarop. De taken zijn gemandateerd aan de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Met inachtneming van artikel 5.8 en 5.12 Omgevingswet en artikel 4.11 Omgevingsbesluit betekent dit concreet dat het college van B&W het bevoegd gezag is voor de enkelvoudige aanvragen Omgevingsvergunning bouwen (BRIKS). De minister I&W is het bevoegd gezag voor enkelvoudige aanvragen milieubelastende activiteiten en voor meervoudige aanvragen van milieubelastende activiteiten gecombineerd met bouwen (BRIKS). Het bevoegd gezag voor de activiteit bouwen (BRIKS) wordt daarmee bepaald door het wel of niet gelijktijdig aanvragen van een Omgevingsvergunning voor de milieubelastende activiteiten.

Verschillende gemeenten, die binnen de gemeentegrenzen defensieobjecten hebben, zullen een brief hebben ontvangen met bovenstaande tekst. In plaats van Defensie wordt het college van B. en W. bevoegd gezag. In de brief wordt ook gesteld dat de periode WABO moet worden vervreemd op grond van de Archiefwet. Het begrip vervreemding uit de Archiefwet bestaat uit de volgende handeling:  Overdracht van de eigendom door de zorgdrager aan een andere zorgdrager of een natuurlijk of rechtspersoon van archiefbescheiden. Dat mag je als overheid niet zomaar doen, hiervoor heb je toestemming nodig van de Minister van O. C. en W.  Dit is omschreven in de Archiefwet 1995, artikel 8. Je hoeft geen toestemming te vragen aan de Minister wanneer in een nieuwe wet zelf al geregeld is dat je archiefbescheiden moet overdragen aan een andere overheid. In de Omgevingswet zelf staat niets over vervreemding van documenten. 

Heb je ook zo'n brief gehad, laat weten hoe je handelt. Is het wel nodig om vanaf oktober 2010 alle documenten van Defensie over te nemen, of kan volstaan worden met tijdelijk beschikbaar stellen? 

Weergaven: 130

Hierop reageren

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden