API

Common Ground is hot, maar wat het precies gaat betekenen voor zaaksystemen is niet bekend. Het principe van Common Ground is dat gegevens over zaken zoals klantcontacten los van de specifieke systemen worden opgeslagen in specifieke registers. Die registers bevraag je met API's. De API-standaarden voor zaakgericht werken zijn de opvolger van de Zaak- en Documentservices (ZDS) en helpen bij het (ont)koppelen van zaaksystemen en de registers waar documenten en overige informatie in zijn opgeslagen.

Op termijn zou het ook goed mogelijk zijn dat vernietiging op deze manier kan worden ingericht, een keer met een API in plaats in ieder systeem apart. Voorlopig is dit nog toekomstmuziek.

Open Zaak

Wat mogelijk ook in de toekomst ligt, is de zogenaamde Open Zaak. Open Zaak is een moderne, open source gegevens- en services-laag om zaakgericht werken te ondersteunen zoals voorgesteld in de onderste 2 lagen van het Common Ground 5-lagen model. 

De gegevens worden ontsloten middels een gestandaardiseerde set VNG API's, te weten:

Gevolgen Zaaksystemen

Niet iedere gemeente heeft positieve ervaringen met de leveranciers van zaaksystemen en er wordt al gekeken naar deze open source toepassing. Heb je nog wel een Zaaksysteem nodig wanneer je Open zaak combineert met Share Point of Alfresco? Kan je dit samen met andere gemeenten organiseren? Wat doe je met je ingerichte zaaktypecatalogus? Kan je de I-navigator nog gebruiken om maar een zijstraat te noemen? Is het de investering waard? 

Laat je weten wat jouw ervaringen zijn? 

Weergaven: 360

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Gemeente Delft is druk hiermee bezig. 

Fijn dat je reageert, laat het ons weten wanneer je nieuws hebt.

Antwoorden op discussie

RSS

© 2021   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden