Een veelgesteld ervaringscijfer is dat 80% van alle gemeentelijke informatie locatiegebonden is. Dat betekent dat er mijns inziens grote mogelijkheden liggen om informatie aan de hand van deze locaties te ontsluiten. Hiervoor is een éénduidige wijze nodig waarop informatie aan een locatie gekoppeld wordt. En juist hiernaar ben ik op zoek.

Zijn er organisaties die hun documenten, zaken en/of dossiers koppelen aan X/Y coördinaten van locaties of objecten? Of op een andere wijze een standaard gebruiken voor het koppelen van object- en locatiegegevens aan het DMS? En zo ja, op welke wijze gebeurt dit?

Weergaven: 378

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Beste Maayke,

bij het Waterlands Archief zijn wij bezig om onze beschrijvingen te koppelen aan de X/Y coördinaten.

Dit gebeurd door het programma Mais-flexis deze zoekt aan de hand van de combinatie: Plaats, Straatnaam en huisnummer de georeferentie op.

Voor een DMS moet dat toch geen probleem zijn? Bij ons is/was het probleem dat de straatnaam en huisnummer wel herkenbaar moeten zijn. Uniforme schrijfwijze (herkenbaar voor Google) en het huisnummer moet wel " netjes" zijn zonder aantekeningen als " in de nabijheid" , " hier tegenover" " op de hoek van". Ook standaard huisnummertoevoegingen als 12a 12b etc geven problemen.

Het programmeren zal niet zo zeer het probleem zijn maar vaak de vervuiling of niet uniforme data.

 

Succes

Cees de Groot

Beste Maayke,

Dit is nu iets waar we echt dieper op zouden moeten ingaan. Voorlopig ben ik zover dat naast XY je ook de Z (hoogte diepte) niet miet vergeten. Vogens mij moet je ook iets van een timestamp toepassen aangezien op zeer lange termijn de "coordinaten" telkens iets verschuiven. Naast een punt coordinaat zou je ook een vlak moeten kunnen aanduiden. Volgens mij heet dat een GML string.

Wat ik wel wil voorkomen is dat er een "koppeling" ontstaat. De geo coordinaten ingebed in het "document" moeten rechtstreeks toegankelijk zijn voor zoeken en vinden.

Een waterschap hier in OV is daar volgens mij ook mee bezig. In ieder geval de uitdrukkelijke wens om er mee aan de slag te gaan.

 

Object op locatiegebonden informatie is inderdaad voor het overgrote deel lokaal regionaal gebonden.

mvrgr

henk sligman

Beste collega's

Wordt niet al heel veel vastgelegd in de diverse kern en basisregistraties? Hierover is bij gisbeheerders heel veel informatie en ook hoe je handig kunt koppelen. Zoek de samenwerking met hen. Succes, benieuwd naar resultaten.

Vr groet
Theo kremer

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden