Thesauri

Linked Open Data (LOD) en thesauri hebben een nauwe relatie, vooral als het gaat om het structureren, verbinden en toegankelijk maken van kennis op een semantische manier. Thesauri zijn gestructureerde lijsten van termen die worden gebruikt om concepten, onderwerpen en relaties in een bepaald domein te beschrijven. Door thesauri te publiceren als Linked Open Data, kunnen ze worden geïntegreerd in het web van semantische gegevens, waardoor ze bredere interoperabiliteit en toegankelijkheid krijgen. Het Stadsarchief Amsterdam speelt een actieve rol in het toepassen en promoten van Linked Open Data (LOD) binnen de erfgoedsector. Door koppelingen te maken met externe terminologiebronnen, zoals Wikidata en de RKD Artists Thesaurus, wordt informatie verrijkt en kunnen gebruikers bredere en diepere zoekresultaten krijgen. 

AI en zoeken en vinden

Op 13 maart 2025 vond het KB en P event plaats in de Brabanthallen, net zoals voorgaande jaren weer een doorslaand succes. Sinds de Wet open overheid lijkt het zoeken en vinden nog meer een extra uitdaging te zijn geworden. We leven in een informatie-explosie, informatie staat overal en nergens en er wordt te veel informatie bewaard. De urgentie om de informatiehuishouding op orde te krijgen wordt steeds meer ervaren. Dat was de reden dat ik de dag besteedde aan nieuwe producten op de markt van het zoeken en vinden. One Fox lijkt als voordeel te hebben dat ook WhatsApp bevraagd kan worden.  Migrato van K.B. en P. richt zich meer op het zoeken en vinden in  applicaties, waarbij aan de achterkant een soort Nederlandse variant van Chat GPT is ingebouwd. Ilionx leverancier van onder andere het zaaksysteem One Gov is in zee gegaan met Copilot en benadrukte het belang van een semantische index.

Vaak maakt een semantische index gebruik van thesauri, ontologieën of andere kennisstructuren om de semantische relaties tussen termen te definiëren.

Na een dag realiseerde ik me eens te meer dat een gestandaardiseerde thesaurus wel eens essentieel zou kunnen zijn om het zoeken en vinden echt eenvoudiger te maken. Gaan we terug verlangen naar de Basis Archiefcode? 

Weergaven: 213

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Bij de provincie Utrecht wordt de term gegevenswoordenboek gebezigd:

We gaan een gegevenswoordenboek, handleiding data gestuurd werken, data expertisecentrum en benodigde IT-voorzieningen, zoals een eerste productieversie van een dataplatform, realiseren;

Concernvisie op informatievoorziening en digitalisering

Antwoorden op discussie

RSS

© 2025   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden