Gemeentearchivaris

Tilburg viert dit jaar dat het 80 jaar geleden is dat de stad en de dorpen werden bevrijd. In januari ontving ik dagboekaantekeningen uit 1944 van een Tilburgse Engelandvaarder. om wat meer te weten te komen over de achtergrond heb ik wat dossiers aangevraagd bij het Nationaal Archief. Dat heb ik gedaan met mijn werkaccount. ik ontving een uitstekend antwoord. Het is eenvoudig om de inventarisnummers te reserveren. Het is even wennen als bezoeker als je andere archiefdiensten bent gewend, legitimeren, controle van de laptop, het is vrij streng, maar daar zullen alle redenen voor zijn om dat te doen. Mogelijkheden worden geboden om zelf te scannen, ik had gene usb- stock, maar die mocht ik lenen. De documenten lagen klaar, er waren er een paar vergeten te verstrekken, maar die werden snel gehaald. Kortom prima ervaring en vele wijzer geworden over de achtergrond van de Engelandvaarder.

Privé persoon

Ik wilde ook informatie voor een privé onderzoek. Hiertoe had ik in november!! 2023 een verzoek ingediend omdat het een niet-openbaar dossier betrof. De openbaarheid is bepaald voor het jaar 2026, ik had de bron heel duidelijk vermeld. In het najaar ontving ik een antwoord dat voor het raadplegen van het Rode Kruis ik aanvullende informatie verstrekken. De mail was gewoon niet goed gelezen, hierop een antwoord gestuurd dat het een andere bron betrof. Niets meer van gehoord. Na weken wachten dacht ik in januari maar opnieuw een verzoek in te dienen. De behandeltermijn bedraagt acht tot twaalf weken, in mijn geval eigenlijk 3,5 maand. 

Mijn vermoeden is dat het dossier niet te vinden is, wat ik natuurlijk niet hoop. 

Archiefbesluit 

Het is om deze reden dat ik in de consultatie van het Archiefbesluit een pleidooi heb gehouden om de behandeltermijn gelijk te trekken met de Wet open overheid, Na ontvangst van het
Woo-verzoek heeft het bestuursorgaan vier weken om op het verzoek te beslissen (artikel 4.4 lid 1 Woo).Deze termijn kan eenmaal verdaagd worden met twee weken. 

12 weken behandeltermijn is gewoon te lang. 

Overheid.nl | Consultatie Archiefbesluit 20xx, reactie (internetcon...

Weergaven: 89

Hierop reageren

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden