Vandaag was ik een van de 1.500 deelnemers van het Congresfestival Samen Organiseren van VNG realisatie. Vooraf was ik een beetje sceptisch over wat ik zou gaan meenemen, maar het congres was meer dan de moeite waard. Drie onderdelen bezocht ik; Datalabs, informeren en publiceren en de ontwikkeling van de Wet open overheid (Woo). De eerste en de laatste sessies waren zeer informatief, de sessie van  informeren en publiceren van de Nationale Ombudsman was in mijn optiek te eenzijdig van opzet zonder alle ins en outs in overweging te nemen c.q. te kennen.

De meeste onverwachte workshop was de Wasstraat Sociaal Domein. Die bezocht ik met een collega van de gemeente Tilburg. We werden geacht een rol te spelen als klant, eerst bij inkomen, dan werk en vervolgens zorg. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik gedurende mijn hele leven nog nooit een uitkering heb genoten, nog nooit het UWV heb bezocht en ook nog nooit een WMO voorziening heb aangevraagd. Die vier minuten wasstraat was een hele ervaring, vanuit het burgerperspectief werd je door de ketens gevoerd en ervoer je een staaltje bureaucratie vooral door de onmogelijkheid tot gegevensuitwisseling. Natuurlijk is bekend dat de VNG al aan eerder aandacht heeft gevraagd dat de AVG in deze schuurt ondanks de matrixen.

Het laatste station bood een toekomstperspectief met inzet van de blauwe knop. Met de blauwe knop kan de burger de eigen gegevens opvragen en dit systeem wordt komende jaren doorontwikkeld. Zie onderstaand plaatje voor meer informatie.

Weergaven: 141

Hierop reageren

© 2019   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden