In deze community worden veel zaken aan de orde gesteld, die te maken hebben met de nieuwe digitale werkelijkheid in relatie tot de informatiehuishouding. Echter een ieder heeft ook nog te maken met de analoge documenten, die in de archiefruimten worden bewaard en na 20 jaar worden overgebracht naar een archiefbewaarplaats. In archiefbewaarplaatsen worden ten behoeve van de schoonmaak vaak speciale regels gehanteerd zoals droogreinigen met speciale stofzuigers en stofdoeken.

 

Het schoonmaken van archiefruimten c.q. bewaarplaatsen op een juiste wijze kan kosten op langere termijn voorkomen, Denk aan de bekende zilvervisjes, schimmel. In het_loopt_in_de_papieren[1].pdf samengesteld door het Instituut Collectie Nederland (ICN) worden aansprekende voorbeelden gegeven. Hierin staan ook richtlijnen voor de schoonmaak.

 

Hoewel de nieuwe archiefregeling zeer gedetailleerd is als het over analoge documenten gaat en richtlijnen van het ICN zijn opgenomen, kan ik hier niets over ontdekken. Toch lijkt het me niet wenselijk dat er met een natte mop de vloeren van archiefruimten worden gereinigd.

 

Wie hanteert richtlijnen voor de schoonmaak in archiefruimten ?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Weergaven: 954

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Een van de adviezen uit Het loopt in de papieren is om maandelijks de vloer te dweilen:

• Stofzuig alle tafels intensief, systematisch en met niet te snelle bewegingen (filterstofzuigers3).
• Stofzuig de vloer grondig, zet alle voorraden zolang buiten de ruimte, maak ze stofvrij alvorens ze terug te zetten (filterstofzuiger3).
• Dweil de vloer, haal daartoe alles van de grond, er mogen geen voorwerpen aanwezig zijn.
(p.71)

Dus ik weet niet of die natte mop per sé onwenselijk is
@Ingmar, in archiefbewaarplaats alhier wordt de natte mop niet gebruikt. Dit in verband met gevaar op schimmel en de (negatieve) invloed op de luchtvochtigheid. Hiertoe heeft een restauratie-atelier adviezen uitgebracht.
Het Markiezenhof heeft een nieuw depot en is bezig een bijpassend nieuw schoonmaakprotocol op te stellen. Hieraan wordt met name inhoud gegeven door de depotbeheerder (medewerkster behoud / restauratie). Ik weet dat er inmiddels een dweilmachine is aangeschaft voor de vloeren, waarmee er veel minder vocht achterblijft dan bij dweilen met de mop. Kasten en muren worden droog schoongemaakt.

De schoonmaak gebeurt volgens rooster en, als ik het goed heb, maandelijks (of uiteraard bij constatering van vervuiling). De dames van de schoonmaak gaan bijhouden hoeveel tijd ze kwijt zijn aan het schoonmaken van het depot met een oppervlakte van ca 1300 m2 (6 depotruimtes, een verpakruimte, een quarantaine, een koudedepot, een technische ruimte en een gang)

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden