Volgens de Archiefregeling 2010 is het opstellen van een metadataset voor je organisatie verplicht, waarbij wordt verwezen naar NEN-ISO 23081:2006. Nu zie ik op de site van Nationaal Archief bij metadata een richtlijn metagegevens en toepassingsprofiel overheid. Is dit laatste dwingend voorgeschreven? Wie werkt hier al mee? Geldt dit voor alle overheidsorganen?

Ook zag ik een nota E-depot vanuit LOPAI (auteurs oa Peter Diebels en Ingmar Koch). Is dit gebaseerd op de NEN norm of op de richtlijn metagegevens van BZK?

Waar ik naar toe wil:

Waar ik werk gaan we starten met project digitaal werken, waaronder we eerst een begrippenkader willen vaststellen (waar hebben we het over, dus een soort waardenlijst). Op basis van die begrippenkader willen we een metadataset en een ordeningsstructuur vaststellen.

Maar we werken ook in opdracht van provincies en waterschappen. Dan zou het voor de hand liggen om uniforme metadata te gebruiken. De vraag is: in hoeverre is het verplicht om uniform te werken over alle bestuurslagen heen? Of is het helemaal niet verplicht en wordt het alleen maar geadviseerd.

Trouwens, de NEN-ISO 23081:2006 heb ik nog niet, ben in afwachting van bestelling.

Alvast bedankt,

Groet Margreet

Weergaven: 691

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

@Margreet, een terechte en urgente vraag !Zie ook deze bijdrage (link)

Op rijksniveau is in 2009 er al een metadatarichtlijn vastgesteld. (geupload bestand)

Vorig jaar hebben B5 gemeenten uit Noord-Brabant aan de VNG gevraagd om een handreiking voor gemeenten. (geupload bestand). Inmiddels hebben de RHC's het toepassingsprofiel voor lagere overheden aangeboden aan de VNG.(geupload bestand)  Dit wordt afgekort als TpLO. Amsterdam en Rotterdam hebben ook al metadatasets vastgesteld. 

 

De stand van zaken is dat KING gaat onderzoeken of de TpLO toepasbaar is voor gemeenten i.v.m. de ZTC en de RGBZ. Persoonlijk hoop ik dat er snel duidelijkheid komt.

Bijlagen:

Dank je wel Yvonne!

Wat mij nog 1 vraag  rest: die metadatarichtlijn van 2009 vastgesteld op rjjksniveau: is dit verplicht voor alle overheidslagen?

gr. Margreet

@Margreet, bij mijn weten niet, dat is alleen voor het Rijk. In verband met keteninformatie is dat steeds minder relevant. Het is wel een goede basis, we hebben hem destijds ook gebruikt voor het draaiboekje e-depot. Zie dat ik het draaiboekje niet meer kan uploaden.

Uit analyse kwamen we toen tot vier verschillen met die voor gemeenten.

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden