PLOOI: Verplichte aansluiting ook voor decentrale overheden

Verplichte aansluiting PLOOI

De inwerkingtreding van de Wet open overheid (Woo) komt steeds dichterbij, naar verwachting vanaf april 2022. Voor mensen in het informatiedomein heeft die wet veel gevolgen. Wat nog niet bij iedereen bekend is, is het feit dat het gebruik PLOOI ook voor decentrale organisaties verplicht is gesteld. Aanvankelijk zou die verplichting alleen voor de rijksoverheid gelden, maar na de tweede Nota van wijziging van 11 januari 2021  is PLOOI ook voor decentrale organisaties verplicht gesteld. Dat is opgenomen in het nieuwe artikel 3.3.B Woo (zie ook Wet open overheid aangenomen, gemeenten worden gecompenseerd | VNG).  

Wat is PLOOI?

PLOOI staat voor Platform Open Overheidsinformatie. Dit platform van KOOP zorgt dat overheidsinformatie gemakkelijk te vinden is. Het platform biedt een centrale plaats voor alle actief openbaar gemaakte overheidsinformatie in Nederland. PLOOI zorgt daarnaast voor samenhang tussen de verschillende openbare overheidsbronnen. Het helpt overheidsorganisaties om informatie op een gestandaardiseerde manier te publiceren en om te voldoen aan de eisen van de Wet open overheid. Dit is een landelijk portaal onder Overheid.nl, dat een verwijsindex bevat naar alle actief openbaar gemaakt publicaties van de overheden, die op PLOOI aansluiten. Via PLOOI wordt overige documentatie bekendgemaakt

Hoe aan te sluiten op PLOOI? 

Er zijn verschillende manieren om uw organisatie aan te sluiten op PLOOI. Dit kan door aan te sluiten op het generieke koppelvlak van PLOOI of door zelf een specifiek koppelvlak te ontwikkelen. Bij een specifiek koppelvlak worden er extra kosten gerekend vanuit PLOOI. Per organisatie verschilt het hoeveel publicaties er per jaar zijn. Het kan zijn dat het voor organisaties voordeliger is om handmatig via het aanleverloket deze publicaties bekend te maken.

Er is hiervoor een handreiking beschikbaar. 

DROP en LVVB

Op dit moment is er wat onduidelijkheid bij medewerkers van gemeenten wanneer het platform PLOOI wordt ingezet of DROP. Met de Omgevingswet komt daar nog een platform bij Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB).

  • DROP is voor de uitvoering van de Wet elektronische publicaties (WEP) en wel voor bekendmakingen zoals mededelingen, kennisgevingen o.a. vergunningen.
  • En de LVVB voor Omgevingsplannen, Omgevingsvisies en Omgevingsdocumenten.

Voor meer informatie zie bijlage.

 

WOO%2B-%2BWEP%2B-%2BOW.pdf

Weergaven: 1109

Hierop reageren

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden