Er is een nieuwe brede Erfgoedwet in de maak, voorbereid door minister Bussemaker. De gedachte was aanvankelijk ook om de huidige archiefwet in de nieuwe wet op te nemen. De branchevereniging BRAIN is daar geen voorstander van, omdat zij vindt dat de rechtstatelijke en bedrijfsvoeringsaspecten van overheidsarchieven niet passen bij deze nieuwe cultuurwet.

Waarschijnlijk wordt er geluisterd naar de opvatting  van BRAIN en gaat de Archiefwet geen onderdeel uitmaken van de erfgoedwet. Wel komt er waarschijnlijk een Wet tot Behoud van Cultuurbezit (WBC), waarmee er mogelijk een minimaal vangnet komt ter bescherming van particuliere archieven. De nieuwe Erfgoedwet wordt begin 2015 in de Tweede Kamer behandeld.

Wij kennen de standpunten van de VNG en IPO in deze (nog) niet. De VNG informeert in haar ledenbrief van 11 februari 2014 over aandachtspunten voor gemeentelijk cultuurbeleid dat het onzeker is of de archiefwet in de nieuwe erfgoedwet zal worden geintegreerd. Eind februari is er een informele consultatieronde. En vanaf medio maart volgt het officiële adviestraject van de minister van OCW richting de VNG, het IPO en de Raad voor Cultuur over de integrale concept-wettekst

De vraag blijft evenwel of de huidige Archiefwet niet moet worden herzien, ook in relatie tot de WOB en uitholling van de archiefregeling 2010? Wat zijn jouw ideeën om de werking te verbeteren c.q. te veranderen ?

Een kleine consultatieronde op BREED.

 

Weergaven: 627

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

@Jean-Luc, belangrijk aandachtspunt voor archief2020, dat die infrastructuur er wel gaat komen.

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden