Met de inwerkingtreding van het omgevingsrecht zijn veranderingen gekomen in het bevoegd gezag. We hebben al verschuivingen gezien met de introductie van de Waterwet, die op onderdelen raakvlakken heeft met de WABO. Door de Waterwet werden gemeenten bevoegd gezag voor de indirecte lozingen en hebben een loketfunctie gekregen voor de watervergunning. Dit heeft gevolgen voor het informatiebeheer. De overdracht van taken betekent in de praktijk ook dat de waterbeheerders de door hun verleende ‘Wvo-vergunningen indirecte lozingen’ fysiek hebben moeten overdragen aan de provincie of de gemeente (Wm-bevoegde gezag). Het gaat dan om originele dossiers, geen kopieën.

 

Een andere wijziging is het feit dat gemeenten zelf geen bevoegd gezag meer zijn bij vergunningverlening en toezicht voor omgevingsvergunning mijnbouwinrichtingen. Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) vraagt aandacht voor de volgende twee punten:

 

  • Doorzenden aanvragen door gemeenten aan EL&I-mijnbouw. Het Omgevingsloket online wijst automatisch de gemeente toe als het bevoegd gezag. Hierdoor komen aanvragen bij de gemeente terecht in plaats van bij EL&. De gemeente moet deze aanvragen zo spoedig mogelijk doorzenden naar EL&I. Anders loopt de behandeling van aanvragen vertraging op of wordt de vergunning verleend door een bestuursorgaan dat daarvoor niet bevoegd is.
  • Overdracht dossier aan SodM. Integraal toezicht voor mijnbouwinrichtingen ligt bij Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). Hiervoor moet een dossieroverdracht plaatsvinden tussen gemeenten en SodM.

 

Tot op heden heeft slechts éen gemeente de vergunningen overgedragen. Staan in jouw gemeenten ook mijnbouwinrichtingen, kijk dan eens op de website van Infomil. 

 

Wanneer de Regionale Uitvoeringsdiensten eenmaal een feit zijn, zullen waarschijnlijk ook de complexe vergunningen dossiers niet meer tot het bevoegd gezag van de gemeenten behoren.  

Weergaven: 266

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Voor actuele stand van zaken waterwet en omgevingsloket, zie deze link.

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden