Zoals het er nu naar uit ziet zullen we bij gedeputeerde staten een machtiging tot opschorting van de overbrengingstermijn voor de bouwvergunningen aan moeten vragen.

 

Heeft hier iemand ervaring mee, voorbeeld machtiging die we mogen gebruiken voor het opstellen van onze eigen machtiging zodat wij niet het wiel helemaal zelf hoeven uit te vinden?

 

Alvast bedankt

 

Loes van Bijsterveld

Gemeente Veldhoven

Weergaven: 603

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Ha Loes,

 

Op grond van artikel 13, lid 3 van de Archiefwet 1995 kan een college van B. en W. bij Gedeputeerde Staten een verzoek indienen om de overbrenging op te schorten. De reden is dat de bouwvergunningen nog veelvuldig worden geraadpleegd.

 

Ik kan me ook voorstellen als jouw gemeente in het verleden een herindeling heeft ondergaan, dat de cesuur op het jaar 1996 in de archiefblokken wordt aangehouden en niet in 1992.

Net zoals jij misschien voor het college van B. en W. het verzoek schrijft, zo neemt het IBT in Noord-Brabant het verzoek in behandeling. De afspraken tussen de VNG en de provincies zijn vastgelegd in een aanvullende beleidskader, zogenaamde Nieuwe Schoenen. Je kunt de bepalingen over AW 13 lid 3 ook nalezen.

link

 

Een gemeente in mijn werkgebied kreeg bericht van het IBT dat het verzoek niet in behandeling werd genomen omdat er een bewerkingsplan bijgevoegd moest worden en een planning van de overbrengingen. Blijkbaar zijn  dat de aanvullende voorwaarden zoals bedoeld in artikel 13, lid 4. Het zou fijn zijn als dat soort aanvullende eisen/wensen ook landelijk bekend zouden zijn en een landelijke werking hebben. Dat kan dan als een soort addendum op de Nieuwe Schoenen komen. Dan kennen we de spelregels ook van tevoren.

 

Ik hoop je geïnformeerd te hebben.

 

 

Hoofdstuk II. Archiefbescheiden in het algemeen

Artikel 13
1. 
               De zorgdrager kan archiefbescheiden die niet voor vernietiging in aanmerking komen en jonger zijn dan twintig jaar naar een archiefbewaarplaats overbrengen, wanneer naar het oordeel van de beheerder van de archiefbewaarplaats voldoende aanleiding bestaat hiervoor ruimte beschikbaar te stellen.             
2. 
               Een afwijzende beslissing krachtens het eerste lid kan door degene aan wie de beheerder onmiddellijk ondergeschikt is worden herzien.             
3. 
               Indien archiefbescheiden ouder dan twintig jaar door het overheidsorgaan nog veelvuldig worden gebruikt of geraadpleegd kan op verzoek van de zorgdrager machtiging tot opschorting van de overbrenging van die archiefbescheiden worden verleend door Onze minister dan wel, indien het archiefbescheiden betreft voor de bewaring waarvan een andere dan een rijksarchiefbewaarplaats of een provinciale archiefbewaarplaats is aangewezen, door gedeputeerde staten.             
4. 
               De in het derde lid bedoelde machtiging, waaraan voorwaarden kunnen worden verbonden, wordt verleend voor een periode van ten hoogste tien jaar, na afloop waarvan verlenging kan worden verkregen.             

 

 

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden