Ontwerpverordening systematische toezichtinformatie Noord-Brabant

In het kader van de Wet revitalisering generiek toezicht worden gemeenten gevraagd om te reageren op de ontwerpverordening. Ik heb een vraag over artikel 6:

 

Artikel 6 Wijze van informatieverstrekking

De gegevens, bedoeld in de artikelen 2 tot en met 5, worden schriftelijk of digitaal aan Gedeputeerde Staten verstrekt, tenzij Gedeputeerde Staten reeds over de gegevens beschikken.

 

De Archiefwet 1995 zegt: archiefbescheiden, ongeacht hun vorm, oftewel geen onderscheid tussen schriftelijk op papier of schriftelijk digitaal. Ik vind de passage 'schriftelijk of digitaal' in artikel 6 overbodig en alleen maar tot verwarring zorgen. Bovendien zou men nu de kans moeten aangrijpen om alleen digitale informatie te accepteren. Ik ben benieuwd wat anderen hiervan vinden.

Weergaven: 590

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

@Jean-Luc, is vorm in deze niet minder belangrijk dan de inhoud ?

Wat mij altijd bevreemdt dat er provinciale verordeningen worden opgesteld zonder dat gemeenten weten dat ze worden opgesteld. Waar en op welk niveau  vindt overleg plaats over dit soort zaken. Dat heb ik bij de oude provinciale beleidsregel vervanging ook altijd vreemd gevonden. Opeens was die vastgesteld.

Maak eerst als provincie een concept, overleg met gemeenten en stel dan vast en eventueel bij.

Ik mis bij dit soort trajecten de dialoog.

 

@jean-Luc, de provinciale beleidsregel uit Noord-Holland was destijds wel gericht op de beheeromgeving. Ben ook zeer benieuwd naar de nieuwe richtlijnen.

Heb je voor mij een link naar de ontwerpverordening ?

@Jean-Luc, dank !!!

De gegevens, bedoeld in het tweede lid, worden jaarlijks verstrekt voor 1 mei.

Dit bedoel ik nu als je hebt over non-communicatie !!! Overleg even met elkaar. Tussen de VNG en IPO zijn afspraken gemaakt, maar dan staat er ook:

Gedeputeerde Staten kunnen nadere regels vaststellen betreffende het interbestuurlijk archieftoezicht.

 

Reeds eerder heb ik een pleidooi gehouden om de uren van de provincie over te hevelen naar gemeenten. Als er een taakverzwaring optreedt bij gemeenten, is het ook logisch dat de gemeenten worden versterkt.

Dit werd direct van de tafel geveegd....

@jean-Luc, Heb de tijd genomen om de inhoud te bestuderen. Digitaal is wel leidend als je kiest voor waarstaatjegemeente.nl. Dat staat misschien wat onduidelijk in de aanbiedingsbrief:

 

Tenslotte geldt in de verordening dat informatie die de gemeente ontsluit ten behoeve van de horizontale verantwoording in het systeem van 'waarstaatjegemeente.nl' niet afzonderlijk aan de provincie hoeft te worden ingezonden. Met VNG/KJNG zijn afspraken gemaakt om de informatie uit dit systeem aan de provincie ter beschikking te stellen.

 

Hier ligt het volgende besluit aan ten grondslag:

330

Besluit van 11 juli 2012 tot vaststelling van regels over de verstrekking van systematische informatie in het kader van interbestuurlijk toezicht (Besluit verstrekking systematische toezichtinformatie)

 

Overigens zou de provincie zelf de eigen archiefverordening uit 1996 ! moeten aanpassen wat toezicht betreft.

link

 

Samenvatting
In deze ledenbrief informeren wij u over de voortgang van het project Versterken Horizontale Verantwoording. Enkele provincies hebben aangegeven met hun gemeenten informatiearrangementen of bestuursovereenkomsten te willen sluiten om de levering van de door hen gewenste toezichtsinformatie te zekeren. De VNG stemt daaronder bepaalde voorwaarden mee in. Ook informeren wij u over de oplevering van toezichtindicatoren voor een aantal wetten. Tot slot informeren wij u over bijeenkomsten over interbestuurlijk toezicht georganiseerd door provincies en andere gremia waar de VNG een bijdrage aan levert.

Vamiddag heeft de gemeente Tilburg overleg met de VNG en KING over dit onderwerp. Ook de gemeenten Breda en Eindhoven schuiven aan.

 

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden