OLO, praktische oplossingen, en regionale omgevingsdiensten…

De OLO kampt op dit moment met productieproblemen, veel provincies en gemeenten kunnen niet inloggen. De oorzaak schijnt een sorteringfout in de nieuwe versie te zijn. Het systeem werkt ook traag. Ongetwijfeld zullen de problemen worden opgelost.

Op de werkvloer bij gemeenten lijken de vraagstukken op het gebied van de informatieopslag en werkprocessen zo goed als zo kwaad een richting te hebben genomen. Er worden praktische oplossingen gekozen, squit XO is hier en daar gekoppeld aan een DMS. Kleine gemeenten kiezen vaak niet voor een digitale informatiestroom, de omgevingsvergunning wordt van digitaal analoog gemaakt  en geregistreerd in het DMS. Het printen op A-0 is lastig als er men niet de beschikking heeft over een dergelijke faciliteit en enkelen zijn in zee gegaan met het bedrijf ROLO.

Al met al zullen de plaatselijke oplossingen toch weer tijdelijke aard zijn.  Uiteindelijk moeten er regionale omgevingsdiensten komen. Een en ander is zeer gefragmenteerd georganiseerd en bij een ramp als in Moerdijk blijkt dat eens te meer. In Noord-Brabant zijn er circa 80 uitvoerende organisaties: gemeenten, regionale milieudiensten, provincie, waterschappen en rijksinspecties. In Noord-Brabant zouden er BM-0818%5B1%5D.txt. De regionale uitvoeringsdiensten zouden vanaf 2012 operationeel moeten zijn. Een en ander schijnt vertraging op te leveren. Toch jammer als je ziet hoeveel geld en tijd medewerkers aan gemeenten spenderen aan misschien wel tijdelijke oplossingen. In Zuid-Holland bericht Binnenlands Bestuur is de eerste omgevingsdienst Zuid een feit. Deze is gebaseerd op een gemeenschappelijke regeling tussen gemeenten en provincie en werkt als we het artikel mogen geloven voortreffelijk. Ook bij de gemeente Moerdijk was er profijt zo lezen we, al is de gemeente Moerdijk zelf  niet aangesloten.

 De vraag is m.i. gerechtvaardigd waarom er niet meer energie wordt gestoken in meer van dergelijke diensten, ook om gemeenten te ontlasten van energie in tijdelijke (informatie)oplossingen.  Ik ben overigens  benieuwd naar de informatiesystemen, die bij de nieuwe dienst gebruikt wordt en als een lid van BREED hier meer over weet, laat het via een reactie weten.

Weergaven: 236

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Gemeenten gaan weer over op papier, need I say morem?

Kijk op dezelink.

Staatssecretaris Atsma wil voor 30 juni duidelijkheid over de vorming van de Regionale Uitvoeringsdiensten, zie deze link.

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden