Stand van zaken

Vanaf 1 januari 2017 is de nieuwe procesgerichte selectielijst  2017 voor gemeenten en intergemeentelijke organen van toepassing. De selectielijst is bedoeld om vast te stellen welke documenten uit gemeentelijke processen eeuwig moeten worden bewaard, en welke na een aantal jaren mogen worden vernietigd.  Anders dan voorheen is de selectielijst gebaseerd op processen en niet meer op documenten, documentsoorten en taken.  De selectielijst 2017 is opgesteld op basis van de nieuwe waarderingsmethodiek en waarderingsinstrumenten die het Nationaal Archief heeft ontworpen. Die nieuwe aanpak zorgt voor betere aansluiting van de digitale informatiehuishouding van de werkende organisatie op de praktijk van archiveren: “In een digitale omgeving moet direct bij ontvangst en de vorming van informatie de keuze volgen over de bewaartermijn.”

De ontwerp selectielijst is op 2 mei jl. aan de minister van OCW ter vaststelling aangeboden. Dit tezamen met de ontvangen akkoordverklaringen van colleges van B. en W.

 

Archief2020/AIDO Handreiking hotspotmonitor decentrale overheden

De waardering van digitale archiefbescheiden is verschoven naar de voorkant van het proces. Bij analoge archieven gebeurt de selectie en vernietiging vaak achteraf. Daardoor kan de vernietiging beter worden afgezet tegen ontwikkelingen in de samenleving.

Archief2020 is bereid gevonden middelen beschikbaar te stellen om een Handreiking hotspotmonitor voor decentrale overheden te ontwikkelen. De opdracht is aan VHIC verstrekt. Een hotspotmonitor is bedoeld om langdurig te bewaren informatie aan te wijzen; informatie die te maken heeft met een gebeurtenis of kwestie die tot maatschappelijke beroering leidt of heeft geleden. Daarmee wordt invulling gegeven aan de uitzonderingsgrond in het Archiefbesluit (art. 5 E) die ruimte biedt om meer te bewaren dan in de selectielijst is bepaald.

 

SIO

De zorgdrager is verantwoordelijk voor het inrichten van het proces en de procedure voor de hotspotmonitor en de periodieke uitvoering ervan. De bespreking en besluitvorming over de selectie vinden plaats in het Strategisch Informatie Overleg (SIO).

 

Verder lezen

- Informatieblad Nationaal Archief Belangen in Balans

- Handreiking voor waardering en selectie in de digitale tijd

- De ontwerpselectielijst 2017 website VNG

Weergaven: 1688

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

(Jammer dat ik met dat linkje niet jouw e-mail in kan :)

Moeizaam Breeddagje Mike. Dank voor het melden. Tekst is aangepast. Ik moet ook maar eens op zo'n cursus persistent identifiers.

Hans Kollen heeft ons aangeboden de medewerkers van de andere 11 gemeenten, die bij het Regionaal Archief Tilburg zijn aangesloten, de interne cursus selectie en vernietiging te geven. Een  geweldig aanbod, waar wij en anderen dankbaar gebruik van gaan maken. De tekst had ik inderdaad geknipt en geplakt uit de aanbodmail.

Is aansluiten bij die cursus door Hans kollen ook mogelijk wanneer we niet tot de aangeslotenen ?

Erik, het loopt redelijk storm. Maar als jij bij wil wonen is er vast nog wel een plek beschikbaar. Later in deze week zal ik je mailen.

Dag Yvonne,

Wordt de cursus nog aangeboden? ik zou graag aan willen sluiten.

Ha Cynthia,

Ja, je bent van harte welkom. Ik vond al vreemd dat Oisterwijk, Hilvarenbeek en Goirle nog niet hadden gereageerd. Wil je nog een mailtje sturen naar mijn werkmail waarbij je aangeeft of je 11 en/of 25 november wil deelnemen ? Dan zet ik je na mijn vakantie op de agenda.
Er is heel veel belangstelling.

Misschien moet je nog even overleggen met Michiel, Fonsa of Eric ?

Groet,

Yvonne

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden