Model VNG Archief verordening, BIB en Beheerregeling Informatiebeheer

Welke gemeente heeft deze nieuwe modellen gebruikt

voor gemeente zonder archivaris? heeft een gemeente deze al vastgesteld?

een voorbeeld zou mooi zijn :)

Weergaven: 850

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Ik schat zo in dat wat bestuurlijke besluitvorming dit nog geen een gemeente in Nederland kan hebben gedaan. De ledenbrief is van 8 mei.

Lijkt me inderdaad nog wat voorbarig. Aangezien er ook nog wat discussie schijnt te zijn over de inhoudelijke juistheid (zie ander topic alhier) er van.

Voor Deventer heb ik - niet bewust van - maar wel net voor de VNG modellen uit - een nieuwe Archiefverordening en een nieuw BIB laten vaststellen. Nog gebaseerd op de modellen BRAIN/LOPAI met een eigen sausje daar over heen. Archiefverordening is er een met gemeentearchivaris (via gemeenschappelijke regeling dat dan wel weer) wat ook geldt voor het BIB. Tekst is netjes gepubliceerd op de site Officiële Bekendmakingen.

Binnenkort overleg ik met onze Provinciaal archiefinspecteur over het al dan niet (alweer) verplicht (?) aanpassen van de regelingen gezien de VNG modellen .... 

Martin, de discussie over de modellen wordt vooral buiten de VNG gevoerd. Wat overleg betreft zou ik zeker met je collega juristen overleggen. De VNG erkent nl. de modellen van BRAIN niet.

Aan de tot stand koming van de nieuwe modellen heeft een provinciale inspecteur meegewerkt alsmede een juriste van een provincie.

Tijdens de juridische tweedaagse van de VNG in november 2017 wordt nog een toelichting over de nieuwe modellen verzorgd.

Yvonne,

Helder. Gaan we ook doen.

Het gaat mij er richting provinciaal archiefinspecteur (en diens IBT) ook om dat we weliswaar dit jaar onze regels hebben geactualiseerd en dus een mooie groene score zouden moeten krijgen, maar omdat we niet aan de nieuwe VNG modellen 'voldoen' dat toch oranje wordt ..... 

Die duidelijkheid wil ik eerdaags wel graag hebben.

Of jullie het goed doen zal waarschijnlijk echt niet afhangen of je een actuele verordening hebt als gemeente. Die wegingsfactoren van de provincie, hoezo wet RGT, is een discussie apart.
Maar een van de zaken die nog steeds gelden is dat de provincie, niet het IBT trouwens, de verordeningen moeten goedkeuren. Dat is ook de reden waarom we bij het totstandkoming van dit model zowel het LOPAI als een materiedeskundige van de provincie hebben betrokken.
Zodra ik meer weet over de feedback over art. 149 van de gemeentewet van de VNG zal ik dat op BREED plaatsen. Ik waag me inhoudelijk niet aan de discussies van juristen over zo'n artikel.
Medewerkers van het LOPAI zijn over het algemeen ook archivarissen en hebben geen juridische achtergrond. Dat bleek ook het manco bij de modellen van BRAIN. Besluit Informatiebeheer is bijvoorbeeld helemaal geen besluit, maar zijn regels.

Martin, jullie hebben toch een gemeentearchivaris in Deventer, ik kan me herinneren dat daar vroeger Daan  Hertogs zat. De discussie, mocht het al een discussiepunt zijn, heeft alleen betrekking op gemeenten die geen gemeentearchivaris hebben benoemd.

Yvonne,

Klopt helemaal. Tot 1 juli 2016 was heer Hertogs gemeentearchivaris. Met de deelname van Deventer in de GR HCO is de gemeentearchivaris door het bestuur van het HCO benoemd. En de (interne) inspectie is daar van afgeleid natuurlijk. Dus speelt de discussie daarover hier inderdaad niet. 

Ik ben benieuwd of er inmiddels wel organisaties zijn die deze nieuwe modellen hebben gebruikt.

@ Yvonne, kan jij al meer vertellen over de discussie wat betreft artikel 149 van de gemeentewet of mij verwijzen waar ik het kan vinden?

Bedankt alvast!

Christina, de discussie om het zo simpel te zeggen gaat over gemeenten die geen gemeentearchivaris hebben benoemd. De discussie heeft dus geen betrekking op gemeenten met een benoemde gemeentearchivaris.

Persoonlijk betreur ik het wanneer de discussie wordt gevoerd nadat de VNG-modellen zijn vastgesteld. Om dit te voorkomen namen juist de vertegenwoordigers van provincies en LOPAI deel aan de VNG werkgroep en hebben alle inbreng kunnen leveren.

En ja, er zijn al veel gemeenten, met instemming van provincies, die deze modellen hebben vastgesteld. Ik ken geen gemeenten die geen archivaris hebben, omdat hier in Noord-Brabant er een dekkend net is.

Dag Yvonne,

Ik reageerde op jouw "Zodra ik meer weet over de feedback over art. 149 van de gemeentewet van de VNG zal ik dat op BREED plaatsen". Dat heb ik nog niet voorbij zien komen, vandaar mijn vraag.

Ik ben dus inderdaad op zoek naar organisaties (gemeenten of gemeenschappelijke regelingen) zonder benoemde archivaris. Kan jij aangeven welke dat zijn zodat ik ze kan opzoeken?

Dank je! 

In het Noorden van het land moeten er verschillende te vinden zijn.
De VNG heeft in ieder geval dit kritiekpunt afgewezen.

Antwoorden op discussie

RSS

© 2022   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden