Aldus Axel Arnbak van Bits of Freedom in het NRC van gisterenavond. Wat is er aan de hand ? Justitie heeft een projectplan Implementatie dataretentie opgesteld. De intentie is dat de bevoegdheden van justitie en politie worden uitgebreid (zonder dat een rechtbank om toestemming is gevraagd) om na te gaan met wie een Nederlander heeft gebeld, op welk moment, wie hij sms’t, mailt, maar ook toegang krijgt tot iemands bankgegevens.  Dit is (ongeautoriseerde) uitbreiding van het Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie (CIOT). Op dit moment kunnen politie en justitie al eenvoudig data- en internetdata opvragen en deden dat afgelopen jaar al bijna drie miljoen keer. Het CIOT werd opgericht in 1999 en gevestigd in Den Haag en beschouwt zich zelf als de schakel tussen telecombedrijven en opsporingsdiensten. Justitie heeft ruim 35 organisaties toestemming verleend om gegevens op te vragen zoals de AIVD.

Als je het over openbaarheid van bestuur hebt en de controle op de democratie zou je op zijn minst hebben verwacht dat een burger wordt geïnformeerd over dergelijke plannen van privacyaantasting. Sterker nog, ik zou wel eens willen weten of ze navraag naar mij hebben gedaan. Hoe weet ik dat ?

Het lijkt een soort vervanging van de Stasi dossiers zoals in ze Berlijn worden bewaard en zijn versnipperd. Een elektronisch patiëntendossier lijkt om bovenstaande redenen maar niet van de grond te komen, maar zonder dat we het weten hebben we een BIG BROTHER IS WATCHING YOU  in Nederland.  

We zouden erg ver gaan als dit zou worden uitgevoerd of is veiligheid voor alles meer belangrijk ?

 

Weergaven: 110

Hierop reageren

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden