Vraag :

Een collega stelde de vraag of loonbeslag inderdaad direct vernietigd moet worden zoals dit bericht op internet aanbeveelt (link). 

Gooi papieren over loonbeslag na afloop weg!

Hoe is de verhouding tussen de Wet Bescherming Persoonsgegevens, de Archiefwet en de vastgestelde selectielijst als het om loonbeslag gaat ? Zijn de wetten niet tegenstrijdig ?

 

Antwoord:

Persoonsgegevens mogen niet langer bewaard worden dan nodig is. Overheidsorganen hebben zowel met de Wet bescherming persoonsgegevens (WBP) als met de Archiefwet 1995 te maken. De WBP is op 1 september 2001 in werking getreden.

Persoonsgegevens mogen alleen voor bepaalde en gerechtvaardigde doeleinden worden verzameld en niet worden verwerkt voor andere daarmee onverenigbare doeleinden. Dit heet het Doelbindingsbeginsel. Volgens het doelbindingsbeginsel worden gegevens verwijderd, als ze voor dat bepaalde doel niet meer nodig zijn.

Daarentegen bepaalt de Archiefwet dat de archiefbescheiden van de overheid op een selectielijst voorkomen. De selectielijst geeft aan welke archiefbescheiden voor vernietiging en welke archiefbescheiden voor bewaring in aanmerking komen. Er mag alleen vernietigd worden op basis van deze lijst. Dat betekent dat men zonder geldige selectie- of vernietigingslijst alle archiefbescheiden moet bewaren. Vernietiging kan na 7 jaar plaatsvinden op grond van categorie 3.2 1.b van de geldende selectielijst. Expliciet wordt gemeld dat deze termijn verband houdt met financiële consequenties. Mochten er die zijn, dan kan de bewaartermijn op 7 jaar bepaald worden en tegelijkertijd vanwege de privacy de eventuele loonbeslagen in een gesloten enveloppe bewaren. Mochten de consequenties er niet zijn voor de organisatie, dan kan op grond van de WBP inderdaad geopteerd worden voor directe vernietiging na opheffing van het loonbeslag.

 

Link naar eerdere bijdrage over de Wet bescherming Persoonsgegevens.

Weergaven: 1703

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Ah, ik ga even aan onze zaaksysteem-leverancier vragen of zij afsluitbare enveloppen kunnen inrichten. :-)

 

Het idee achter de "gesloten envelop" vind ik echter wel mooi. Meestal hebben bijvoorbeeld leidinggevenden raadpleeg-rechten op het gehele personeelsdossier van een medewerker. Deze uitleg zet hopelijk aan het denken: moet/mag een leidinggevende alle personeelsbescheiden kunnen zien?

Salarisadministraties bevinden zich vaak niet in zaaksystemen.....

Het besluit tot loonbeslag wel (tenzij men het in een (online) HRM-systeem bewaart). En de uitvoering van de salarisadministratie zal vaak ook in een systeem zitten.

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden