Dinsdag 5 januari 2016 was het openbaarheidsdag, een nieuwsitem dat zelfs het NOS journaal haalde. Een mooie PR voor alle archiefdiensten in Nederland.

Bij archiefdiensten is het feitelijk elke dag openbaarheidsdag, het blijft uniek dat overheidsinformatie zo vrij en toegankelijk beschikbaar is. Gisteren deden ook meer archiefdiensten mee aan het bekend maken van openbaar geworden archieven in 2016 zoals Tresoar, Drents Archief en het Regionaal Archief Tilburg.

Andere archiefdiensten zoals het Stadsarchief Rotterdam en het Brabants Historisch Informatie Centrum hebben zelf een openbaarheidsmaand.

De vraag is om een landelijk georganiseerd initiatief. “Het idee is zeker het overdenken waard”, aldus algemene rijksarchivaris Marens Engelhard. “Voor nu is het al ontzettend mooi om te merken dat de waarde van archieven steeds meer wordt onderkend. Archieven en openbaarheid van die archieven zijn belangrijk voor het functioneren van een democratie. Dankzij archiefonderzoek worden zaken aan het licht gebracht en getoetst.”

Bij deze nog een extra pleidooi om voor het nieuwe jaar 2017 aan te sluiten.

Weergaven: 233

Hierop reageren

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden