KPI 8.5, opstellen regels voor uitlening van archiefbescheiden aan deskundige externe instellingen

In het kader van KPI 8, en dan specifiek subvraag 5b, dient “een beheerder van een archiefbewaarplaats inhoudelijke en financiële voorwaarden te formuleren waaraan de uitlening van archiefbescheiden aan deskundige externe instellingen zijn verbonden”. Daarbij wordt er verwezen naar de artikelen 3, 18 en 19 van de archiefwet.  

Hieruit kan in niet concreet opmaken wat er wordt bedoeld met “deskundige externe instellingen”. Dit begrip is vrij breed te interpreteren. Ook heb ik nog geen voorbeeld kunnen vinden van de regels.

Wie kan mij helpen met het formuleren van een goede definitie van “deskundige externe instellingen” en/of aan een voorbeeld van de regels zoals bedoeld in KPI 8.5b?

Alvast bedankt!

Weergaven: 454

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

In een verleden was ik hoofd studiezaal bij wat nu het Zeeuws Archief is. Ik kan me herinneren dat de archiefwet uit die tijd, nog daterend uit 1962, een dergelijke lijst bevatte. Ik vermoed dat wat je opmerkt nog een relict is uit die tijd. Een procedure opstellen voor externe uitleen lijkt me van belang.

Het is me al vaker opgevallen dat veel zaken verouderd zijn, zoals diva bijvoorbeeld. De opvolger erfgoed Nederland is al jaren geleden opgeheven. Dit is al heel vaak doorgegeven.

Wat ook een verandering is m.i.v. 1 januari 2015 is dat er een register komt voor gemeenschappelijke regelingen.
Bij het Noord-Hollands Archief zijn de werkprocessen beschreven, waaronder de uitleen,
Zie http://www.noord-hollandsarchief.nl/content/downloads/files/WVI%20H...

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden