Enkele jaren geleden ontstond het begrip CIO in Nederland, de afkorting in goed Nederlands voor de functionaris Chief Information Officer.  In de baseline voor de Rijksoverheidwordt de verantwoordelijkheid omschreven als : Eindverantwoordelijk voor het op orde hebben van de totale informatiehuishouding.

 

Bij de rijksoverheid kennen we inmiddels Maarten Hillenaar. Die wil net als KING niet opnieuw het wiel gaan uitvinden en vooral samenwerken. Maar dit alles wel onder een strakke regie. De rijkscloud krijgt in zijn gedachtegang een belangrijke plek. Zijn I-strategie is dit jaar goedgekeurd. Laten we hopen dat de duurzaamheid en informatiebeveiliging hierbij aandachtspunten zijn. Ook bij de belastingdienst een CIO rond 2008 benoemd in de persoon van Wim Sijstermans.

 

Op gemeenteniveau worden er ook al CIO’s benoemd. In de eerste versies van de nog niet vastgestelde baseline, afgeleid van de rijksoverheid, is de functionaris ook als actor benoemd.  Bij grote gemeenten zoals Amsterdam moet de CIO de ICT problematiek op orde brengen, maar ook bij kleinere gemeenten zijn al CIO’s werkzaam. Bij provincies zie je de functionaris ook al het personeelsbestand versterken.

 

Mijn vragen die ik op BREED aan de orde wil stellen:

 

-     Is er bij jouw organisatie al een CIO benoemd ?

-     Wat zie je als de kerntaak van de CIO, de verbinding tussen techniek en informatie ?

-     Wat is de relatie met jouw werkzaamheden ?

-     Zijn er sinds de aanstelling van de CIO verbeteringen te constateren en waaruit bestaan die ?

Weergaven: 315

Hierop reageren

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden