Er is een wetsvoorstel erfgoedwet in de maak. De Erfgoedwet is een nieuwe wet voor het cultureel erfgoed in Nederland, waarin onder meer de Wet tot behoud van cultuurbezit en delen van de Monumentenwet opgaan. De Archiefwet 1995 wordt niet in de Erfgoedwet opgenomen.

De bescherming van cultureel erfgoed is slechts een klein onderdeel van de archiefwet, essentie van de archiefwet is openbaarheid van informatie. Toch heeft de nieuwe Erfgoedwet wel raakvlakken met archieven van particuliere eigenaren. Daarom heeft BRAIN aandacht gevraagd voor de volgende onderdelen in de nieuwe Erfgoedwet:

 

  1. De kwetsbaarheid van particuliere archieven en archiefcollecties en het feit dat de Erfgoedwet daaraan niets verandert of verbetert;
  2. Voor onduidelijkheden in het wetsvoorstel ten aanzien van archieven.

 

De minister van OCW heeft onlangs een internetconsultatie over het wetsvoorstel voor de Erfgoedwet geopend via deze link.

Doel van deze consultatie is het verkrijgen van reacties van betrokkenen, waarmee de kwaliteit van het wetsvoorstel verbeterd kan worden.
Een verslag van de reacties die zijn ontvangen tijdens de periode van de openbare internetconsultatie, zal worden opgenomen in de definitieve Memorie van Toelichting. Deze zal openbaar worden gemaakt zodra het wetsvoorstel naar de Tweede Kamer wordt gestuurd.

Tot 14 juli kan er gereageerd worden.

 

Weergaven: 195

Hierop reageren

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden