In de organisatie waar ik werk is Informatie Management (IM) een hip item. Het is iets wat we goed willen regelen, maar wat niet gemakkelijk is omdat er diverse afdelingen zijn die "iets" met IM doen. Met name de afdeling DIV (bij ons heet die Documentaire Zaken) en de afdeling ICT zijn in dit werkveld actief.

 

Met ingang van 1 januari van dit jaar is het - inmiddels dus voormalig - hoofd DIV verhuisd naar de afdeling ICT om daar het nieuwe hoofd te worden. Laatst sprak ik hem kort op de wandelgang. Ik vroeg hem hoe het was om van DIV naar ICT te gaan.

 

Zijn antwoord verbaasde mij enigszins. Of toch eigenlijk ook weer niet. Hij zei dat het hem was opgevallen dat DIV en ICT eigenlijk iets heel anders bedoelen met "Informatie management". Helaas duurde ons gesprek te kort om hier echt verder op in te gaan: wat is dan dit verschil?

 

De volgende keer dat ik hem tegenkom zal ik hem deze vraag alsnog stellen. Ondertussen vraag ik aan jullie hoe jullie hier tegenaan kijken:

 

Wat is volgens jou Informatie Management? En wat is het niet?

 

Weergaven: 2711

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Beste Marco

De spelers op dit vakgebied hebben allemaal hun eigen belevenis van het begrip informatiemanagement. Jij vraag t wat onze mening daarover is. Prof. Rick Maes heeft daarover het zogenaamde Amsterdamse negenvlak ontwikkeld dat niet als model bedoeld is om je organisatie in te richten maar meer een methodiek om met elkaar in gesprek te gaan en daar de verbinding in te vinden. Het geeft alleen de raakvlakken aan waarbij hij eigenlijk zegt:  ga samen kijken op de werkvloer wat de gebruiker nodig heeft en vertrek niet vanuit modellen of architecturen. Ik vind deze redenatie vanuit de gebruiker erg belangrijk,  immers het gaat toch om die gebruiker  want alleen als je dat doet zal je succesvol zijn. Het heeft niet zoveel zin om in de definitiewereld te verzanden, elkaar opzoeken en vandaar uit naar die gebruiker te luisteren en dat te vertalen in een werkbare oplossing daar gaat het om.

(http://www.scribd.com/doc/75564946/Ten-strijde-tegen-de-illusie-van...)

 

Rob Reijnierse

 

Management verantwoordelijk voor de efficiënte en systematische controle over het opmaken, ontvangen, onderhouden, gebruiken en schonen van archiefstukken, inclusief de processen voor het vastleggen en onderhouden van bewijs van en informatie over bedrijfsactiviteiten en transacties in de vorm van archiefstukken

Aardige definitie (NEN), lijkt me,een goede match tussen strategie (business) en ict (ondersteunend aan) is hierin natuurlijk onontbeerlijk evenals feeling met de wensen van eindgebruikers op de werkvloer, DIV/DIM focust zich op procesondersteuning en - verbetering.

 

Misschien dat de presentatie morgen op het Doxis seminar met de titel Informatiemanagement een hype door Ruud Goijarts licht in de duisternis brengt ?

@Yvonne Ha, ik was het Doxis-seminar vergeten! Oud-ICT-hoofd van Den Bosch praat daar inderdaad over dit onderwerp. Helaas was ik te laat met inschrijven, dus ik zal er niet bij zijn. Veel succes met jouw praatje!

Ik wil het praatje ook best op 28 februari voor de B5 herhalen ?

Voor mijn huidige werkgever (gemeente Ermelo) ben ik betrokken bij een project om "applicatiebeheer" professioneler in te richten in de organisatie. We hebben geadviseerd om de frameworks BiSL (functioneel beheer) en ASL (applicatiebeheer) te gaan hanteren. BiSL positioneert informatiemanagement als onderdeel binnen functioneel beheer. Het 9-vlaksmodel van Rik Maes is eenvoudig (in hoofdlijnen) te vertalen naar de methodieken BiSL, ASL en ITIL (voor it-beheer). Maar ook hier geldt: het zijn theorieen en het gaat erom hoe je gezamenlijk besluit het toe te gaan passen in de praktijk. Het artikel van Rik Maes welke eerder door Rob aangegeven is, spreekt voor zich: informatiemanagement is samen grip krijgen op de informatiestromen en informatiebehoefte.

Bijlagen:

welke duisternis?

Yvonne Welings zei:

Misschien dat de presentatie morgen op het Doxis seminar met de titel Informatiemanagement een hype door Ruud Goijarts licht in de duisternis brengt ?

De duisternis wat het begrip precies inhoudt !



Yvonne Welings zei:

De duisternis wat het begrip precies inhoudt !

 

Ik merk dat er meer onduidelijkheid is over de rol van eenieder (DIV, ICT, managers) binnen het geheel en hoe een en ander te positioneren binnen de organisatie, hoe en door wie wordt IM georganiseerd?

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden