Op een dag dat de nieuwe omgevingswet in Eerste kamer wordt besproken, is het goed om weer eens de aandacht te vestigen op de ICT en archivering van deze nieuwe wet.

In december 2015 werd het concept van het Project Initiation Document VIVO gemeenten gepubliceerd.

Enkele quotes:

  • Hoewel informatievoorziening het centrale aandachtsgebied is, wordt deze in breed perspectief beschouwd. Die breedte blijkt niet alleen uit de business architectuur die, samen met de andere bevoegde gezagen, aangrijpt op ketenniveau, maar ook uit de analyse van wet- en regelgeving en de nieuwe instrumenten, de aandacht voor dienstverlening en de (informatie)positie van initiatiefnemers, het vroegtijdig meenemen van aspecten t.a.v. privacy en informatiebeveiliging en de aandacht voor archivering.
  • Archivering. Zowel in de huidige als de verwachte toekomstige situatie zijn er knelpunten, speciaal de relatie met informatievoorziening (toezicht en handhaving bestaande leefomgeving) in de beheerfase verdient aandacht. In dit stadium is het belangrijk die te verkennen en om te zetten in requirements en acties.

  • De archieffunctie blijft conform de Archiefwet bij de zorgdrager (bevoegd gezag/bronhouder).

Een van de uitgangspunten van de nieuwe wetgeving is, is dat de burger en ondernemer over dezelfde informatie beschikt als de overheid zelf (informatiehuizen). Er komt een digitaal stelsel voor de omgevinsgswet en een digitaal loket in plaats van ruimtelijke plannen, AIM en OLO.

Wie is binnen een gemeente en/of omgevingsdienst al actief bezig met dit vraagstuk en wil kennis op dit gebied delen ?

Weergaven: 494

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

http://www.binnenlandsbestuur.nl/ruimte-en-milieu/nieuws/senaat-ste...

 

De Omgevingswet kan rekenen op brede steun in de Eerste Kamer. Daarvoor moest minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) dinsdag wel enkele toezeggingen doen. Participatie voor burgers moet beter worden verankerd en onomkeerbare omgevingsbesluiten mogen pas vier weken na het besluit in werking treden.

Brede steun

Volgende week stemt de Eerste Kamer over de wet en enkele moties die zijn ingediend tijdens de plenaire behandeling. De Senaat nam ruim de tijd om een waslijst aan kritiek- en verbeter... Nu al is duidelijk dat een grote meerderheid van de senaatsfracties de wet steunt. Alleen GroenLinks en de Partij voor de Dieren lijken tegen te gaan stemmen, net als vorig jaar in de Tweede Kamer.

Betere rechtsbescherming

Onder een motie van de Socialistische Partij om de rechtsbescherming van burgers te verbeteren, lijkt Schultz niet uit te komen. Ze ontraadt de motie, waarin de termijn van inwerkingtreding van omgevingsbesluiten wordt verlengd van twee naar vier weken. Maar gezien de brede steun die de motie vermoedelijk krijgt, zal ze in de Invoeringswet deze opdracht van de Eerste Kamer toch uitvoeren. Die is vooral bedoeld om te voorkomen dat besluiten onomkeerbaar zijn – zoals kap- en sloopvergunningen -, omdat ze al zijn uitgevoerd voordat de bezwaartermijn is afgerond. Om te voorkomen dat andere besluiten nu onnodig lang op uitvoering wachten (een dakkapel bijvoorbeeld), gaat de minister kijken of termijnen voor dat soort besluiten juist kunnen worden verkort.

Handreiking burgerparticipatie

De minister kwam ook tegemoet aan zorgen van de Senaat over burgerparticipatie. Samen met de VNG gaat Schultz een handreiking maken over dit onderwerp. Daar komt ook expliciet aandacht voor in het implementatieprogramma voor de Omgevingswet.

Geen normen in de wet

Op een ander heikel punt kwamen enkele senaatsfracties niet verder: de keuze om normen over de leefomgeving niet in de wet op te nemen, maar in de uitvoeringswetten (AMvB’s). GroenLinks-senator Marijke Vos toonde zich in het debat boos en verontwaardigd over “de luchtige manier” waarop Schultz dit dilemma afdoet. De minister stelt dat de ze voldoende manieren in het wetgevingproces heeft ingebouwd om de Tweede en Eerste Kamer te betrekken bij de afwegingen over deze normen.

Aanpak leegstand

Verder zegt de minister toe dat ze met provinciekoepel IPO gaat kijken of de wettelijke instrumenten voor de aanpak van leegstand op dit moment voldoende zijn. En dat de invoering van het digitale stelsel voor de Omgevingswet haar volle aandacht heeft. Schultz ziet het als haar bestuurlijke verantwoordelijkheid om te zorgen voor een goede invoering daarvan.

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden