Hoe voorkom je dat digitaal beschikbaar gestelde documenten worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt?

We verzenden steeds meer besluiten met bijlagen digitaal. Burgers die bezwaar willen maken tegen een besluit willen dit besluit met bijlagen nu ook graag digitaal ontvangen. Bijlagen zijn dan bijv. tekeningen die bij een besluit op een omgevingsvergunning horen. Op deze tekeningen rust auteursrecht. Hoe voorkom je als gemeente dat deze tekeningen worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt? Is het meeleveren van een tekst als "het is verboden deze documenten te verveelvoudigen of openbaar te maken ..." voldoende? Of moet en kan er meer geregeld worden door de gemeente? Wie heeft hier al ervaring mee?

Weergaven: 451

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Gemeenten kiezen steeds meer voor digitale zaakafhandeling, maar wet- en regelgeving dateert uit eerdere periodes en is vaak niet actueel. Er is geen strijdigheid met de auteurswet, mits de bepaling wordt opgenomen dat de documenten vallen onder de auteurswet en misbruik niet is toegestaan. De wetgeving die op het digitaal bouwarchief van toepassing is, is dezelfde als die van toepassing is op inzage van het papieren bouwarchief (zoals het Besluit Indieningsvereisten Aanvraag Bouwvergunning, Wet Openbaarheid van Bestuur, Archiefwet etc.). De enige extra aanvulling is een uitspraak van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) over de Opt-Out-constructie. Voor de bouwvergunningen tot oktober 2010 is art. 57 van de Woningwet van toepassing, vanaf oktober 2010 kan je bepalingen in de Wet BAG (basisregistraties adressen en gebouwen) aanhouden. Daar is een verplichting is opgenomen voor de gemeente een gebouwenregister bij te houden. Eén van de brondocumenten voor dat register is een afgegeven bouw/omgevingsvergunning. Let in dit verband ook de bepaling van de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) art. 29 vierde lid n.v.t.) en artt. 33-34.

Wat wel een aandachtspunt is, zijn de panden waar een veiligheidsrisico op berust zoals banken, gevangenissen en blijf van mijn lijf huizen. Het is echt aan te raden deze uit te sluiten van raadpleging en de raadpleging via een procedure te laten verlopen. Het verstrekken van kopieën is dan niet aan te raden.

De laatste tijd is er  discussie over de vraag of de legesverordening van toepassing is, zie deze link.

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden