Deze gebiedende wijs op het gebied van openbaarheid is een trend in overheidsland. Visies worden geformuleerd, politieke partijen dienen initiatiefwetten in, de participatiesamenleving doet de intrede , de technologieontwikkelingen gaan snel.

Maar open overheid  is ook een kwestie van vooral doen !!! Hierbij is overheidsinformatie cruciaal. De overheid is hierin een belangrijke informatieleverancier én gebruiker.

 

De visie open overheid uit september 2013 gaat hier verder op in evenals het actieplan.

 

3.2.2.%20BZK%20visie-open-overheid.Archiefcommissie%2004-12-2013.pdf

3.2.3.%20BZK%20actieplan-open-overheid.Archiefcommissie%2004-12-201...

 

Beide documenten zijn tijdens de Archiefcommissie van de VNG op 6 december besproken.

Wat opvalt, de term Archiefwet komt zowel in de visie als het actieplan niet voor. Misschien toch echt het einde van het Huis van Thorbecke ? Daarnaast zijn er nog vragen wat is de relatie met #Archief2020 en de archivering van informatie ?

 

Zie in dit verband ook:

Link naar de reactie van de VNG d.d. 10 december 2013.

Link naar brief van minister Plasterk (BZK) en de Kamerfractie van GroenLinks bij het onderzoeksrapport kosten en baten voor de overheid van wijzigingen van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) d.d. 12 december 2013.

Link 33 328 Voorstel van wet van de leden Voortman en Schouw houdende regels over de toegankelijkheid van informatie van publiek belang (Wet open overheid).

Adrie Spruijt, De open overheid en archivering, in: Overheidsdocumentatie 67 (2013) #8.

Weergaven: 414

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Het uitgangspunt van 'alles openbaar tenzij' is sympathiek. Toch zullen we bij de toepassing van dat principe nog aardig wat belemmeringen tegenkomen. Wat bij voorbeeld te denken van de bepalingen in de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Deze wet bevat aardig wat bepalingen die overheidsorganisaties ertoe dwingen om te voorkomen dat tot individuele personen herleidbare gegevens breed worden gedeeld. Een beperking van formaat dus bij de uitrol van de nieuwe WOB.

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden