We weten het al lang, Nederland stevent af op een informatie-infarct als er niet snel beslissende stappen worden gezet om de groeiende berg digitale overheidsinformatie vakkundig te bewaren en toegankelijk te houden. Het is van belang als een overheid betrouwbaar wil blijven functioneren dat digitale overheidsinformatie langdurig leesbaar, vindbaar en interpreteerbaar blijft. Overheidsinformatie moet ook sneller dan nu openbaar worden gemaakt en beschikbaar komen.

 

Een jaar geleden tijdens de KVAN dagen in juni 2010 presenteerden archiefinstellingen de plannen voor verdere ontwikkeling van het e-Depot.  Het depot maakt het mogelijk om digitale informatie duurzaam te bewaren en bruikbaar te houden. Het waren vooral de e-depot pioniers die dit fantastische  initiatief hebben genomen, het Nationaal Archief, Gemeentearchief Rotterdam en het Stadsarchief Amsterdam.  

 

Maar nu een jaar later zijn we op weg naar een landelijk dekkend netwerk te ontwikkelen van 5 tot 10 e-depotvoorzieningen ? Wat is er in de periode tussen juni en nu gebeurd ? Staan we stil of is de ambitie nog life and kicking ? En is het een reële weg ?

De Technische Universiteit Eindhoven is aan de slag, Justitie (Justid)  is aangesloten bij het Nationaal Archief, er is een bescheiden draaiboekje samengesteld wat je zelf als gemeente moet doen om aan te kunnen sluiten, in december is het boekje e-depot als avontuur gepresenteerd ? Is dit alles ?

 

Ik krijg stellig de indruk, wellicht door alle bezuinigingen die op iedereen afkomen, dat een en ander wat in een is ingezakt. Bewustwording van de materie is een eerste stap, maar hoe nu verder ?

Wat zijn de ideeën op BREED om dit breder te trekken. Eerder durfde ik de stelling aan dat gescheiden denken in DIV, ICT en archiefwereld overboord moet om gezamenlijk verder te gaan.  Het e-depot bijvoorbeeld zou uitstekend passen in de gemeentelijke ICT agenda. Of de animo groot is vraag ik overigens af, de bijeenkomst afgelopen donderdag in Eindhoven ging wegens gebrek aan belangstelling niet door.

 

In juni  wil de VNG samen met onder andere  NCCD, IPO, Nationaal Archief  verder brainstormen over deze materie.  Graag wil ik de denkbeelden die op BREED leven als feedback meenemen.  We zullen concrete stappen moeten gaan zetten en wat  denk jij dat van belang is ?

Weergaven: 203

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Ik denk dat de stilte voor zich spreekt, helaas...

Wat echt heel belangrijk is, denk ik, is dat er overkoepelend gedacht wordt: wat we nu al zien gebeuren is dat er her en der weer individuele initiatieven ontstaan. Niets mis mee, van elk experiment leren we weer nieuwe dingen, maar we hebben niet heel erg veel tijd en geld over op dit moment, dus elke besparing die we kunnen realiseren door schaalvergroting is meegenomen, denk ik. Nu is wel de tijd om groot te denken, anders zitten we over 10-20 jaar met een vierbaans digitale snelweg (lees: e-depot) die we weer willen uitbreiden naar zesbaans, en daarna weer naar achtbaans, enz. Als we nu een goed principe neerzetten, kunnen we daar nog jaren mee voort. En kunnen we in de opstartfase middelen poolen. Want dat is denk ik waar het op dit moment aan schort, niet aan kennis of technische mogelijkheden.

succes!

De passage in het bestuursakkoord, dat overigens punt van discussie is en aan een zijden draad hangt, is overigens wel hoopvol.

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden