Het is een bekend feit dat in een tijd dat de formatie van een nieuw Kabinet wordt vormgegeven verschillende lobbyisten hun stem laten horen. Zo ontving de formateur Edith Schippers deze week een brief van de secretaris-generaal van Algemene Zaken Paul Huijts.

In deze brief van 28 maart 2017 krijgen we een inkijkje hoe de Ministeries naar het hoofdstuk informatiehuishouding van de rijksdienst kijken.

Enkele uitgelichte onderwerpen:

Stevige agenda op digitalisering

De rol en werkwijze van de overheid verandert ook door digitalisering en informatisering. Deze digitale transformatie van de samenleving is ingrijpend (denk aan de mogelijkheden en risico’s die zaken als big data, blockchain, zelfrijdende auto’s, drones enzovoorts met zich meebrengen) en ontwikkelt zich in een hoog tempo. De digitalisering van de samenleving is ook een noodzakelijk en integraal onderdeel van het denken over de publieke taken. Dat vraagt enerzijds meer kennis en bewustzijn van digitalisering bij het maken van beleid en in uitvoering en toezicht. Met oog voor risico's op het gebied van veiligheid en privacy. Maar het vergt anderzijds ook ruimte om nieuwe technologieën te beproeven, snel met en van alle betrokkenen te kunnen Ieren en andere samenwerkingsrelaties met private partijen aan te gaan. We pleiten dan ook voor een stevige agenda op het gebied van digitalisering, met een deugdelijke financiering. Medio april 2017 publiceert de studiegroep Informatiesamenleving en Overheid hierover een samenhangend voorstel.

Kwetsbaarheid ICT

Nieuw beleid met bijvoorbeeld grote uitvoeringsconsequenties, vraagt meestal om grote investeringen in ICT. Daarbij is een balans nodig tussen vernieuwing en onderhoud van systemen. Achterstallig onderhoud bedreigt op dit moment op veel terreinen in ernstige mate de continuïteit van de uitvoering. Digitalisering zien we nadrukkelijk als hulpmiddel, niet als efficiencyslag. Het is voor ons een investering in de dienstverlening aan de burger en een investering in een vitale economische en maatschappelijke infrastructuur.

Het belang van uitvoerbare opdrachten voor de medeoverheden en de uitvoeringsorganisaties, in combinatie met een goede sturing en verantwoording over de prestaties, is de afgelopen periode weer scherp gebleken. Een uitvoering waarin de verantwoordelijkheden en rollen duidelijk zijn belegd, is van belang om politieke toezeggingen te kunnen doen die daadwerkelijk kunnen worden waargemaakt.

De volledige tekst van de brief vind je hier.

brief_sgo_aan_edith_schippers_28-03.pdf

Weergaven: 216

Hierop reageren

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden