Eindelijk, de afspraken over het nieuwe archieftoezicht zijn openbaar !!!

Op 1 oktober 2012  treedt de wet Revitalisering generiek toezicht in werking, die onder andere gevolgen heeft voor het toezicht van de provincies op de gemeenten bij de uitvoering van de Archiefwet 1995.

 De intentie van de Wet Revitalisering generiek toezicht is dat de toezichtlasten voor gemeenten moeten verminderen. Het archieftoezicht wordt dus anders !

Geen nieuws , want op BREED is hier al veel over gesproken. Wat wel nieuw is dat er gisteren op de VNG website de afspraken zijn gepubliceerd die tussen de VNG en het IPO hierover zijn gemaakt. Die afspraken zijn vastgelegd in een beleidskader (link) .  Het wordt nieuwe schoenen genoemd, omdat in de discussie voordat de wet tot stand kwam er vaak werd gezegd geen oude weg te gooien voordat er nieuwe waren. In het beleidskader maken de provincies duidelijk hoe provincies het archieftoezicht nieuwe stijl gaan uitoefenen. Ze beoordelen of gemeenten voldoen aan archiefwet- en regelgeving en kunnen bij taakverwaarlozing ingrijpen. Dat gebeurt dan trapsgewijs, wat een interventieladder wordt genoemd.

De VNG heeft met de ledenbrief van 21 juli 2011 (link) de gemeenten hierover al geïnformeerd. Het is een andere manier van archieftoezicht,  dat een primaire verantwoordelijkheid wordt van de gemeentearchivaris bijgestaan door een gemeentelijke archiefinspecteur. De bevindingen worden vastgelegd in een verslag, dat op grond van de Kritische Prestatie Indicatoren (KPI’s) wordt samengesteld. Het verslag wordt aangeboden aan het college, waarmee ze zich kan verantwoorden naar de raad.  Op dit moment  loopt een pilot van de VNG om ervaring op te doen met de KPI's. Na afronding van de pilot worden er via voorlichtingsbijeenkomst een ieder geïnformeerd.

De provincie krijgt na vaststelling door de raad ook de beschikking over het KPI verslag

Weergaven: 525

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Ze hebben het zelfs iets naar voren geschoven, zie het besluit voor inwerkingtreding op 1 oktober 2012.

Joost, dank voor je berichtgeving. Vorige week was het nog onduidelijk of het 1 oktober of 1 januari zou worden.

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden