Doe mee met het Normenkader Duurzaam Toegankelijke Overheidsinformatie

Sinds eind september ben ik betrokken bij het project Normenkader Duurzaam Toegankelijke Overheidsinformatie (ook wel DTR4 genoemd) van het Nationaal Archief.

Eind vorig jaar heeft de minister van OC&W aan de Tweede Kamer beloofd om de duurzaamheidseisen en richtlijnen voor het informatiebeheer voor de Rijksdienst in voorschriften vast te leggen. De toezegging van de minister van OCW is onderbouwd in het rapport “Eindrapport Impactanalyse & Scenarioverkenning” van PBLQ-HEC.

Binnen het programma Digitale Taken Rijksarchieven (DTR) geeft werkpakket 4 (DTR4) invulling aan de bovengenoemde toezegging aan de Tweede Kamer door het ontwikkelen van een normenkader voor de duurzame toegankelijkheid van (digitale) overheidsinformatie.

Voor meer informatie, zie: http://archief2020.nl/downloads/normenkader-duurzame-toegankelijke-...

Het is overigens de bedoeling dat het Normenkader een breder bereik heeft dan alleen de Rijksoverheid.

 

Het Normenkader wordt in stukjes 'ge-reviewd' via een aparte, open LinkedIn-groep Normenkader Duurzaam Toegankelijke Overheidsinformatie, waar iedereen mee kan doen aan de bespreking van het Normenkader en alles wat daar omheen zit.

Op dit moment zijn er twee activiteiten:

  1. We reviewen de door ons opgestelde basisprincipes voor duurzame toegankelijkheid (tot 7 november);
  2. We zijn op zoek naar regels, werkinstructies, functionele beschrijvingen enzovoort, voor het concreet en praktisch maken van het Normenkader. Op basis van een lijst meer algemene normen, eisen en uitgangspunten hebben we de basisprincipes en afgeleide principes gedefinieerd en nu willen we ze concretiseren in Regels. Daarvoor zoeken we reeds bestaande voorbeelden van werkbare en in gebruik zijnde instructies enzovoort. Het gaat dus om voorbeelden van regels voor het garanderen van digitale duurzame toegankelijkheid binnen organisaties of een werkgebied. Voorbeelden uit het bedrijfsleven zijn zeker ook welkom. Je mag het mailen (normenkader@nationaalarchief.nl) of verwijzen naar een link, maar je mag het ook in papieren vorm opsturen (Project DTR4, tnv Erik Saaman, Postbus 90520, 2509 LM Den Haag).

We stellen het erg op prijs als 'het veld' meehelpt met het opstellen en inrichten van het Normenkader, dus graag jullie inbreng!

Weergaven: 428

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

@Chido, ik heb de vraag eerder gesteld aan Sandra Linssen. Twee jaar geleden hebben we veel energie gestoken in de baseline informatiehuishouding gemeenten, in hoeverre is die baseline in dit verband bruikbaar ?

link

Dank voor je reactie, Yvonne.

De baseline is zeker een zinvol document (en ook bekend bij ons), maar nog steeds iets te algemeen, vooral over het digitale gedeelte. Wat we zoeken zijn implementaties en regels op het niveau van de oude ministeriële regel "Geordende en toegankelijke staat", waar bijvoorbeeld in stond welk bestandsformaat je nodig had of welke type metadata je moest vastleggen.

We willen dat hebben om onze principes te 'concretiseren'. Dat zijn geen eeuwige waarheden, maar wel handreikingen voor hoe het nu zou kunnen. Op die manier proberen we het Normenkader te laten aansluiten op de praktijk. daarom zijn we ook benieuwd naar implementatiestukken van organisaties zelf.

Als ik de baseline op de verkeerde manier gelezen heb, dan hoor ik het graag! Evenals andere voorbeelden, trouwens.

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden