De WOO is de opvolger van de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB).

De WOO is al aangenomen door de Tweede Kamer en voordat de WOO in de Eerste Kamer behandeld wordt laat minister Plasterk een impactanalyse uitvoeren voor het Rijk. Dit onderzoek moet eind november zijn afgerond. Die impactanalyse moet inzicht bieden in de uitvoeringslasten, die de nieuwe wet met zich meebrengt.

In de nieuwe wet is sprake van documentenregisters, die  bestuursorganen moeten gaan bijhouden. De verplichting hoeven bestuursorganen in een periode van vijf jaar na te leven. 

De vraag is wat is een documentenregister, ook wel informatieregister genoemd. In de tweede Kamer is hier in april over gesproken (Kamerstuk 33328 nr. 32):

33 328 Voorstel van wet van de leden Voortman en Van Weyenberg houdende regels over de toegankelijkheid van informatie van publiek belang (Wet open overheid)

Nr. 32 MOTIE VAN DE LEDEN OOSENBRUG EN BRUINS

Voorgesteld 13 april 2016

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

overwegende dat de Wet open overheid voorziet in een informatieregister;

overwegende dat het informatieregister op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip in werking treedt;

van mening dat bestuursorganen bij het inrichten van het informatieregister rekening moeten kunnen houden met afschrijvingstermijnen en vervanging van bestaande documentinformatiesystemen;

van mening dat bestuursorganen voldoende tijd moeten hebben om het informatieregister in te richten;

verzoekt de regering, er in ieder geval zorg voor te dragen dat twee of meer bestuursorganen binnen een jaar na aanvaarding van de Wet open overheid met een informatieregister gaan experimenteren, en daarbij de doeltreffendheid en kosten van reeds ingevoerde informatieregisters bij deze koplopers te evalueren;

verzoekt de regering, het informatieregister uiterlijk vijf jaar na de inwerkingtreding van de Wet open overheid in werking te laten treden,

en gaat over tot de orde van de dag.

Oosenbrug

Bruins

De reikwijdte van een dergelijk informatieregister is niet echt duidelijk. Wordt hier alleen de bestuurlijke informatie bedoeld of ook de daaronder liggende (nog) niet openbare documenten ?  Het overzicht moet openbaar zijn en op documentniveau zijn ingericht.

De Raad voor de Europese Unie heeft al een documentenregister en beperkt die tot raadsinformatie. Wat voorbereidende documenten betreft meldt de site:

Voorbereidende documenten worden gemaakt wanneer de werkgroepen van de Raad ontwerpwetgeving bespreken. Alle voorbereidende documenten in verband met een bepaald voorstel dat in de Raad besproken wordt, krijgen dezelfde unieke interinstitutionele code van de Commissie.

Hebt u één document met betrekking tot een ontwerpwetgevingsbesluit dat u interesseert , dan vindt u de interinstitutionele code in een vak in de linkerbovenhoek van de eerste bladzijde van het document. Als u dit nummer invoert in het vak "Interinstitutioneel dossier", krijgt u een lijst van alle documenten in het register die verband houden met dat ontwerpbesluit.

Kunt u niet terugvallen op een document, gebruik dan het veld "Woorden in 'Betreft'" om de interinstitutionele code van de ontwerpwetgeving van uw keuze op te zoeken. Voer sleutelwoorden uit de titel van het ontwerpwetgevingsbesluit in om een lijst van documenten te krijgen. Klik op het referentienummer in vet op een van de ST-documenten om het informatiefiche van het document te bekijken. Het interinstitutionele nummer staat duidelijk te lezen op dit fiche.

Wanneer bij gemeenten het documentenregister WOO wordt beperkt tot sec bestuurlijke informatie zal de invoering van de WOO niet veel problemen opleveren.

Weergaven: 287

Hierop reageren

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden