Ik weet niet of dit al bij andere organisaties een punt is geweest, maar in hoeverre is het belangrijk dat DIV dezelfde visie op HNW heeft als de organisatie. De DIV binnen mijn organisatie gaat immers niet zelf over op HNW, maar moet kijken hoe zij in kunnen spelen op de veranderingen die HNW binnen de organisatie met zich meebrengt.

Je zou het van twee kanten kunnen bekijken: Aan de ene kant hoeft er geen overeenstemming te zijn aangezien DIV niet zelf overgaat op HNW, maar aan de andere kant wordt hun motivatie wel groter als zij ook goed zien waarom ze veranderen voor HNW, omdat HNW voordelen oplevert.

Mijn vraag is dus: in hoeverre is het belangrijk dat DIV en de organisatie dezelfde visie hebben op HNW?

Weergaven: 373

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Goede vraag.

Het HNW is op zich al een visie, die vaak niet bij een organisatiedeel is weggelegd en ook niet vanuit een organisatiedeel wordt geïnitieerd.

Mijn insteek zou zijn dat DIV zorg voor draagt dat de informatie transparant ter beschikking kan worden gesteld, ook op lange termijn. Dat is ook in het belang van het bestuur. Hoe vaak kibbelen raad en college niet omdat de informatie niet boven water kan worden gehaald ? Beide partijen moeten een gelijke positie hebben m.b.t. de informatie.

De weg van DIV moet het liefst in samenwerking met andere organisatieonderdelen die hier bemoeienis mee hebben zoals de basisregistraties worden begaan. Bij verschillende gemeenten heeft DIV geen rol m.b.t. tot de vergunningsverlening en bouwprojecten. Het inzichtelijk maken van alle processen met de bijbehorende informatie is een eerste stap te nemen. De stap moet sowieso worden gemaakt zonder dat er sprake is van HNW. Verdergaande digitalisering met de noodzaak voor de introductie van een digitale handtekening zijn andere factoren voor het structuren van processen en het borgen van informatie. De traditionele tools van DIV zoals de BAC bieden onvoldoende aanknopingspunten.

Het HNW moet niet leiden tot eilandinformatisering met opslag op eigen netwerkschijven en I-pads. Daar lijkt het zaakgerichte werken met de betreffende kanaalsturing een goede weg voor te zijn, met hier en daar wat hobbels tijdens beleid- en besluitvormingsprocessen. In mijn optiek moet daar uit te komen zijn.

Al zijn er sommige mensen in het vakgebied die beweren dat HNW funest is voor informatiebeheer.

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden