Discrepantie bewaartermijnen Selectielijst-primaire wetgeving

Collega's, ik heb een praktische maar misschien ook wel principiële vraag. Het komt voor dat na vaststelling van de VNG Selectielijst (dus nu die van 2020) er nieuwe primaire wet- en regelgeving wordt gelanceerd waarvan het betreffende proces niet is te koppelen aan een type in de Selectielijst, of het proces heeft in de Selectielijst andere bewaartermijnen dan zoals gesteld in (een toelichting/handreiking bij) de wet. Voorbeelden zijn de gemeentelijke taken voor Vroegsignalering schulhulp en Inburgering. Hoe hiermee om te gaan? Immers, zaken moeten gekoppeld worden aan een categorie in de Selectielijst. De keus is dan een foute of gekunstelde categorie met de juiste bewaartermijn, of de juiste categorie met een verkeerde bewaartermijn. Hoe kijken jullie hier tegenaan, en/of zijn er wellicht al ervaringen te delen? 

Alvast bedankt!

Weergaven: 233

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

We wachten al een paar jaar op de nieuwe Archiefwet. De laatste berichten  zijn dat dat op zijn vroegst we de 'nieuwe' wet in juli 2024 kunnen verwachten. Ondertussen wordt de roep om een kaderwet informatie met de dag groter.  In die nieuwe Archiefwet wordt het voor de VNG eenvoudiger om de lijst aan te passen. Nu moet een hele zware procedure worden gevoerd in samenspraak met het Nationaal Archief, dat komt de actualiteit niet ten goede. De term selectielijst verandert dan in selectiebesluit.

In dit wetsvoorstel wordt voorgesteld de procedure voor het ontwerpen en vaststellen
van selectielijsten op een aantal punten te vereenvoudigen. Bovendien wordt
voorgesteld om het begrip ‘selectielijst’ te vervangen door het begrip ‘selectiebesluit’.

archiefwet-2021-wettekst-met-mvt.pdf (overheid.nl)

Wat wij doen, zijn actuele thema's in het SIO bespreken en daar de afspraak vastleggen. 

Dank je wel Yvonne! goed dat dit er aan zit te komen, maar ik zit vooral met de vraag wat te doen tot die tijd? Praktisch voorbeeld: wij moeten nu een zaaktype configureren voor Inburgering. Selectielijst 2020 geeft V-10 obv nr. 8.1, het latere Besluit Inburgering geeft V-5 en dat gaat voor. Hoe geven we de juiste bewaartermijn mee als er geen resultaattype beschikbaar is dat daarmee correspondeert?  Probleem is niet alleen administratief, maar vooral ook functioneel (bijv. als je refereert naar Resultaat resources binnen de Selectielijst API).
Heeft iemand hier ervaring mee of tips voor?

Hoi Marcel,

War aanpassing ben ik niet positief gestemd. Ik wacht even het antwoord af van Kees-Jan op VNG fora, waar je dezelfde vraag hebt gesteld. 

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden