De rechterlijke macht leek wat achter te lopen bij digitale ontwikkelingen van de rest van de overheid, Toch is deze tak van sport sinds kort  voorzichtig begonnen de digitalisering in gang te zetten.

Digitalisering van het bestuursprocesrecht is een van de processen, waarmee nu ervaring wordt opgedaan Er loopt een pilot voor asiel- en bewaringszaken. Zo wordt onderzocht hoe stukken in asielzaken digitaal bij rechtbanken in te dienen. In december 2015 werd bericht dat er tot dan toe 135 keer gebruik is gemaakt van de mogelijkheid digitaal te procederen in asiel- en bewaringszaken. Sinds 19 oktober 2015 kunnen alle vreemdelingenadvocaten dit soort zaken digitaal indienen. in december 2015  kwam al 8 procent van de zaken digitaal binnen. ‘Het aantal digitale zaken loopt nu snel op’, zegt bestuursrechter Guus Harten.

Nog wat ontwikkelingen: Digitaal procederen wordt hoofdregel (artikel 8:40a Awb) en er is een webportal mijn zaak via rechtspraak.nl.

De eerste uitspraken zijn er ook al:

- ABRvS 16 april 2014, ECLI:NL:RVS:2014:1384

- CRvB 30 september 2015, ECLI:NL:CRVB:2015:3317

Wellicht gaan die dikke pakken papier en de vele fotokopieerapparaten wel verdwijnen, ook bij gemeenten. Dit gaat gevolgen hebben voor veel werkprocessen bij andere overheden.

Eerdere blog over dit onderwerp.

Weergaven: 243

Hierop reageren

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden