Ik heb op het forum gezocht naar een antwoord op mijn vraag over het gebruik van een digitale handtekening, maar zie door de bomen het bos niet meer.

Onze gemeente wil uitgaande brieven gaan voorzien van een gescande handtekening.

Wat wij met ons project doorvoeren is een ‘gewone digitale handtekening’ ofwel een gescand plaatje van een natte handtekening. Deze handtekening kent niet dezelfde status als een natte handtekening. Als substituut daarvoor geldt de gecertificeerde digitale handtekening. Dat hebben we (nog) niet beschikbaar. Voorheen ging elk document uit met een natte handtekening. Nu we hier onderscheid in gaan krijgen is de vraag welke documenten juridisch gezien, voorzien mogen worden van een gescande handtekening en welke nog voorzien moeten blijven van een natte handtekening (zolang we nog geen gecertificeerde digitale handtekening hebben). Onze jurist kan dat uitsluitsel niet geven. Hij zegt dat dit per document verschillend is en hier per document jurisprudentie over is. Ofwel het antwoord is niet in een keer te geven. 

Hoe gaan andere gemeenten hier mee om? Hebben jullie een lijst van welke brieven wel en welke brieven niet op deze manier ondertekend mogen worden? 

Weergaven: 1907

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

We gaan ondertekenen met een gescande handtekening, maar wel vanuit een een Case in Corsa.

De Case borgt dat het juridisch allemaal in orde is.

De digitale ondertekening is onderdeel van een organisatiebreed project uit ons Informatieplan 2013-2017.

Dit heeft te maken met de inhoud van dit soort brieven

Een wat late reactie, maar toch. In het eerste bericht schrijf je: “Wat wij met ons project doorvoeren is een ‘gewone digitale handtekening’ ofwel een gescand plaatje van een natte handtekening. Deze handtekening kent niet dezelfde status als een natte handtekening. Als substituut daarvoor geldt de gecertificeerde digitale handtekening.”

Volgens mij is dat uitgangspunt niet juist. In het Burgerlijk Wetboek, boek 3, artikel 15i, eerste lid staat dat een elektronische handtekening dezelfde rechtsgevolgen heeft. Dan volgt in het derde lid  een soort disclaimer, maar wel een met een dubbele ontkenning: “Een in lid 1 bedoelde methode kan niet als onvoldoende betrouwbaar worden aangemerkt als deze: a) niet is gebaseerd op een gekwalificeerd certificaat […]”. Deze zin kan volgens mij gelezen worden als: “Een in lid 1 bedoelde methode is voldoende betrouwbaar, ook als ze niet is gebaseerd op een gekwalificeerd certificaat”. Als dat klopt, dan is een scan van een natte handtekening een e-handtekening met dezelfde rechtsgevolgen als een handgeschreven handtekening.

Wel moet, en dat is evident, die e-handtekening / scan van natte handtekening, voldoen aan de kwaliteitseisen en – in dat kader is de Algemene Wet bestuursrecht  artikel 2:16 van belang – moet de aard en de inhoud van het bericht en het doel waarvoor het wordt gebruikt” dit type e-handtekening toestaan. Het lijkt me een hele klus om daar achter te komen, maar waar het hier om gaat is dat onder omstandigheden een scan van een natte handtekening wel degelijk als substituut voor een handgeschreven handtekening kan dienen.

Een late reactie op je post..

Bij de gemeente Wageningen (ik werk er inmiddels niet meer overigens) wordt al een jaar of vier gebruik gemaakt van een gescande niet-gecertificeerde handtekening (voor alleen de B&W-besluiten). De enige maatregelen die in de loop der tijd nodig bleken:

- goede vastlegging van het goedkeuringsproces (via Corsa case kan dat inderdaad)

- verwachte verzenddatum in het documentsjabloon

- goede vastlegging van daadwerkelijke verzenddatum (in Wageningen in Corsa door postkamer)

Verder geen enkel bezwaar, klacht of vraag gehad over het gebruik van alleen de natte handtekening. Mijn inschatting waarom?

- men is gewend dat de meeste brieven van de overheid niet meer met de hand ondertekend worden

- briefpapier met logo biedt vertrouwen

- men is alleen geïnteresseerd in de inhoud van de brief

De gescande handtekening of zelfs het alleen plaatsen van een "disclaimer" biedt in 99% van de gevallen 'voldoende vertrouwen' en dus zijn de ondertekeningswijzen 'voldoende betrouwbaar'.

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden