In  2017 zeggen we het DigiD-account vaarwel en loggen we vanaf dat moment bij de overheid in met Idensys. Dat is althans het plan.

Idensys is ontworpen vanuit de volgende uitgangspunten.

  • Ontzorgen van dienstverlenende organisaties

Dankzij Idensys hoeven organisaties in de toekomst niet zelf de toegang tot hun dienstverlening te regelen. Ze kopen die in bij de deelnemers aan Idensys. Keuzevrijheid en gebruiksgemak

De gebruiker kiest uit de beschikbare inlogmiddelen het middel waarmee hij wil inloggen. De werking is vergelijkbaar met iDeal: daar krijgt de gebruiker de keuze met welke bank hij een financiële transactie wil doen bij bijvoorbeeld een webshop.

  • Bescherming van privacy

De gebruiker bepaalt welke informatie hij online met wie deelt. Organisaties krijgen alleen de informatie over een persoon of organisatie(s) die ze voor het uitvoeren van een gevraagde transactie nodig hebben.

  • Stimuleren van marktwerking

Publieke en private organisaties kunnen binnen Idensys toegangsdiensten leveren. Daarbij geldt 'privaat waar het kan, publiek waar het moet'.

  • Technologieonafhankelijk en toekomstvast

Idensys werkt als standaard op basis van rollen en de relaties daar tussen. Hierdoor is innovatie mogelijk en staat de standaard open voor nieuwe technologische toepassingen.

Verschillende gemeenten doen mee middels pilots, Hollands Kroon, Hoorn, Molenwaard en Rotterdam.

Wie weet wanneer Idensys echt realiteit gaat worden en wil kennis delen ? Afgelopen maart zijn er Kamervragen gesteld over de uitrol en kosten.

Weergaven: 469

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden