Breaking news: VNG stemt in wetsvoorstel wijziging Archiefwet 1995

De VNG stemt in met het voorstel tot wijziging van de Archiefwet 1995 om de provincies wettelijk verantwoordelijk te maken voor de zorg en beheer van de eigen overgebrachte archieven.

De Tweede Kamer vergaderde 24 januari 2012 over het wetsvoorstel.

Het verslag is inmiddels ook vastgesteld, zie deze link.

Alleen leden van de PvdA kunnen zich niet vinden in het voorstel om de zorg ook na overbrenging te beleggen bij GS. de SP constateert dat het toezicht op GS door het anderen van het zorgdagerschap van OCW naar GS erg vrijblijvend wordt. Het CDA vraagt zich af waarom bepaalde functies centraal bij de algemeen rijksarchivaris worden belegd. Moet er een aparte provinciale archivaris worden aangesteld ?Voor informatiezoekenden is het minder relevant bij welke bestuurslaag er gezocht moet worden.

Niet iedere fractie onderschrijft het voorstel om de rol van de Raad van Cultuur bij de selectielijsten te laten vervallen. waarom komt er geen een visie voor het gehele archiefbestel ?

En als de provincies gaan bijdragen  aan de RHC's, hoe is het dan in Zuid-Holland geregeld ?

De SP vragen ook aandacht voor versnelling van het onderwijsprogramma.

 

 

 

Opmerkelijke passage uit de brief van de VNG over deze wetswijziging, zie deze link.

Toezicht

In het wetsvoorstel wordt het externe toezicht op de aan een RHC deelnemende gemeenten door deprovincies niet gewijzigd. Dat creëert volgens ons zeer complexe verhoudingen, gelet op de zorg voor de provinciale archieven bij diezelfde RHC en de positie van de provincie als deelnemer aan de gemeenschappelijke regeling, dan wel als subsidiegever. Het zou volgens ons juister zijn in deze gevallen het toezicht te verplaatsen naar het Rijk.

De provincies worden na de decentralisatie nagenoeg vrij in vervanging, openbaar maken e.d. Dit contrasteert sterk met het toezicht dat de provincies uitoefenen op de gemeenten en wensen voort te zetten. Wij gaan ervan uit dat in het kader van het generieke toezicht door het Rijk toezicht wordt uitgeoefend op de provincies. Door middel van een beleidskader kan worden aangegeven hoe het toezicht zal worden uitgeoefend. Dit in navolging van het IPO, dat binnenkort een beleidskader vaststelt voor het toezicht op de gemeenten.

Weergaven: 225

Hierop reageren

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden