Enkele gemeenten hebben de scans van bouwvergunningen afgelopen jaren online geplaatst, al dan niet te benaderen met een digid.

Coevorden

Hilversum

Nijmegen, uitgebreid met kadastrale gegevens, bodemverontreiniging (indien bekend), luchtfoto, regelgeving (zoals monumentenstatus), straatriolering

Tilburg

Zijn er meer gemeenten c.q. archiefdiensten die plannen hebben in deze richting , of reeds gepubliceerd hebben en ervaringen op het gebied van dienstverlening willen delen ?

Weergaven: 1147

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Aanvullend ben ik geinteresseerd hoe men omgaat met het auteursrecht dat op de bouwtekeningen, constructietekeningen en berekeningen rust.

@Patrick, dat is ook het struikelblok voor veel gemeenten/archiefdiensten om te publiceren. Auteursrechten op bouwdossiers zijn de afgelopen jaren veelvuldig in het nieuws geweest. In Nederland claimt een bedrijf PdBT (Matthijs Bouten) namens architecten deze auteursrechten. Elke gemeente in Nederland heeft diverse WOB verzoeken ontvangen.

Naast auteursrechten zijn natuurlijk de privacy en (staats)veiligheid van belang. Het is niet verstandig om een tekening van een bank of een blijf van mijn lijfhuis te publiceren. Dan speelt de zoekmethode een rol, alleen op bijvoorbeeld postcode of straat en huisnummer, niet op persoonsnaam.

link

 

Patrick

Auteursrecht is niet alleen een online internet probleem. Bij elke kopie die een archiefdienst in de studiezaal vertrekt wordt het auteursrecht ook geschonden. Via internet maak je echter wel een extra publicatie c.q. uitgave van het werk. Dit is te ondervangen door de bouwvergunningen niet voor iedereen toegankelijk op internet te zetten maar via een "afgesloten" digitale studiezaal waar de bezoeker zich eerst voor moet aanmelden. Digid lijkt daar de meest geëigende oplossing voor. Andere oplossingen zijn ook mogelijk. De bouwvergunningen wel digitaal maken maar niet online zetten maar alleen vermelden dat ze digitaal besteld kunnen worden of alleen een kleine afbeelding neerzetten waarop je net kan zijn wat voor tekening het is. Alleen blijft ook een kleine afbeeldingen een her-publicatie. Privacy is ook een lastige maar als je alleen de tekeningen publiceert dan heb je daar nog heel weinig last van. De persoonsgegevens staan meestal alleen in de vergunning en niet op de tekening.

Het blijft laveren tussen de gewenste praktijk en de regelgeving.

Succes

Cees de Groot

Patrick Dörfel zei:

Aanvullend ben ik geinteresseerd hoe men omgaat met het auteursrecht dat op de bouwtekeningen, constructietekeningen en berekeningen rust.

Recent zagen wij staan in de aanvraag WABO dat bij de ondertekening twee vragen worden gesteld aan de aanvrager. De eerste gaat over toestemming openbaar maken adresgegevens, de 2e over openbaar maken bouwkosten.

Afhankelijk van het antwoord ja/nee betekent dit voor onze inzage door derden dat we de aanvraag, de vergunning en de tekeningen moeten anonimiseren. Veel werk en best lastig op papier. Als alles digital born is moet dit naar mijn gedachte ook geregeld worden. Misschien om delen van de dataset te merken met wel/niet openbaar ?

Zijn hier al gedachten over ?

@Eric, wat ben ik blij met jouw opmerking. Al een hele tijd geleden heb ik aan de VNG de suggestie gedaan om bij het OLO loket een vinkje te plaatsen om ieder geval de auteursrechten direct vanaf het begin vast te leggen. Net zoals we vanaf het de start van het proces de archivering vorm moeten geven o.a. met de juiste metadata en niet achteraf.

Eigenlijk is dit dezelfde gedachtegang...

 

:)

wat is het antwoord van de VNG geweest ?

Geen antwoord gehad, maar ik denk dat alle vragen opschuiven tot er een nieuwe omgevingswet is. Dan schijnt het probleem te worden opgelost met die IMRI bestanden van bestemmingsplannen en het RO beheer verhaal.

Klinkt interessant genoeg om te volgen. Als je er meer van weet is wil je dat dan plaatsen ?

Uiteraard, alles wat ik weet en mag publiceren, plaats ik op BREED.

Hoi Yvonne,

Is er misschien al wat meer bekend over dit onderwerp ?

@Erik, geen nieuws vanuit de VNG op dit punt. Wat wel nieuw is, is de SAP publicatie, het artikel van Teun de Reijke en Theo Vermeer bevat heel wat tips.

http://www.breednetwerk.nl/profiles/blogs/schetsboek-actieve-openba...

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden