Behandeling en archivering van exploten (dagvaardingen, (loon)beslagen, betekeningen)

Op dit moment ben ik bezig met een onderzoek naar de registratie en archivering van exploten. Ik probeer het werkproces in kaart te brengen en op die manier uit te vinden waar, wanneer en hoe exploten geregistreerd en gearchiveerd dienen te worden. Weet iemand wellicht waar ik informatie zou kunnen vinden over de regelgeving omtrent de archivering van exploten? En heeft iemand wellicht ervaring met het werkproces van de behandeling, misschien bij een ministerie?

Weergaven: 409

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

@Ilse, een aanvullende vraag , is het een specifieke sector waar je belangstelling voor hebt, b.v. de rechterlijke macht of alleen de rijksoverheid of gaat het om exploten in het algemeen ?

@Yvonne, dank voor je reactie! Het gaat voornamelijk om de exploten die binnenkomen bij de Rijksoverheid.

Het exploot dient te worden overhandigd/uitgeschreven op basis van het Wetboek van burgerlijke rechtsvordering. Hierin staat niets over de archivering van het exploot. Als een exploot wordt ontvangen door een ministerie is het een archiefstuk op basis van de Archiefwet, en behoort dan bij het proces/zaaktype die gaat over het afhandelen van het bijbehorende dwangbevel. Aangezien het eigenlijk alleen een uiterst formeel ontvangstbewijs van een dagvaarding of een vonnis is, dat zijn functie verliest na de behandeling van de betreffende rechtszaak, kan het denk ik het beste bij de overige stukken van die rechtszaak bewaard worden.

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden