Archiveren van persoonlijke beleidsopvattingen ten behoeve van intern beraad

Woo en persoonlijke beleidsopvattingen

Met de komst van de Woo wordt informatie over persoonlijke beleidsopvattingen zo veel mogelijk openbaar gemaakt. (§4.6.1 en §4.6.2). In het kader van de goede en democratische bestuur voering kan het immers belangrijk zijn om informatie over persoonlijke beleidsopvattingen te verstrekken (§4.6.3). Daarom worden persoonlijke beleidsopvattingen openbaar gemaakt waar het gaat om documenten die zijn opgesteld ten behoeve van formele bestuurlijke besluitvorming (§4.6.4). Alleen in andere dan de hiervoor genoemde situaties, kan niet tot openbaarmaking van informatie over persoonlijke beleidsopvattingen worden overgegaan. Concepten van stukken worden in beginsel overigens niet openbaar gemaakt, omdat ze nog niet ‘rijp’ zijn. Dit ter bescherming van de persoonlijke beleidsopvattingen bestemd voor het interne beraad. Ook het belang van het goed functioneren van de Staat leidt er toe dat in beginsel conceptteksten niet openbaar worden gemaakt (§4.6.5)

Bron: Rijksbrede instructie voor het behandelen van Woo-verzoeken (overhe...

Verstrekken persoonlijke beleidsopvattingen in de praktijk
De instructie geeft ook heel helder weer in welke zaken artikel 5.2 moet worden toegepast.  Om artikel 5.2 Woo toe te kunnen passen bij het behandelen van een Woo-verzoek kan gebruik worden gemaakt van het volgende overzicht.
I. Is er sprake van een persoonlijke beleidsopvatting opgesteld voor intern beraad?70 Zo ja, ga door naar II. Zo nee, deze uitzonderingsgrond is niet van toepassing.
II. Staat de persoonlijke beleidsopvatting in een document dat is opgesteld voor formele bestuurlijke besluitvorming?71 Zo ja, dan wordt die (geanonimiseerd) openbaar gemaakt, behalve als het kunnen voeren van intern beraad onevenredig wordt geschaad. Zo nee, ga door naar III.

III. Staat de persoonlijke beleidsopvatting in een document dat op het moment van beoordelen ouder dan vijf jaar is? Zo ja, het beschermen van het intern beraad is niet meer van toepassing, tenzij kan worden gemotiveerd waarom de bescherming van het intern beraad zwaarder weegt dan het tijdsverloop. Zo nee, ga door naar IV.
IV. Is het belang van een goed en democratisch bestuur op een andere manier gemoeid met het openbaar maken van de persoonlijke beleidsopvatting?73 Zo ja, dan wordt die (geanonimiseerd) openbaar gemaakt. Alleen in andere dan de hiervoor genoemde situaties, kan niet tot het openbaar maken van informatie over persoonlijke beleidsopvattingen worden overgegaan.

Instructies bij andere overheden?

Heb je ervaring met het archiveren van persoonlijke beleidsopvattingen , ook met systemen zoals iBabs en Notubiz, deel ze. 

Meer informatie vind je hier:

Artikel 5.2 Persoonlijke beleidsopvattingen - Nederlands Kenniscent...;

Artikel 5.2 Persoonlijke beleidsopvattingen - PG Woo

Instructie va  het Rijk: Rijksbrede instructie voor het behandelen van Woo-verzoeken (overhe..., zoeken op persoonlijke beleidsopvattingen

Jurisprudentie: Uitspraak 201303312/1/A3 - Raad van State, kan nog verder zoeken al je wil

Niet anoniem openbaar maken persoonlijke beleidsopvattingen. Concep...

 

Weergaven: 157

Hierop reageren

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden