Misschien weet je het wel, misschien weet je het niet dat de dubbele registers van de Burgerlijke Stand worden bewaard in het e-depot van JUSTID.

De Burgerlijke Stand is in 1811 in Nederland ingevoerd, alleen in de gebieden die eerder bij Frankrijk zoals Zeeuws-Vlaanderen en Limburg werden ingelijfd was eerder rond 1796. De registers bestaan uit geboorte-, huwelijks- en overlijdensregisters.

Een exemplaar wordt rechtstreeks naar de archiefdienst overgebracht. Op de registers berust een beperking van vijftig jaar voor overlijden, vijfenzeventig jaar voor huwelijk en honderd jaar  voor overlijdensregisters. Het dubbele exemplaar wordt opgestuurd aan Justid, die de digitale exemplaren in het e-depot beheerd. De overbrenging van het dubbele exemplaar geschiedt rechtstreeks door Justid  aan de RHC's, de rijksarchiefbewaarplaatsen in de hoofdplaats van de provincie.

Een paar jaar geleden heeft Justid besloten de originele dubbele registers te vervangen op grond van de Archiefwet artikel 7 door digitale exemplaren. Exemplaren moeten sinds dien digitaal worden aangeleverd, maar die instructie was redelijk gedateerd te noemen.

Recent zijn de instructies voor de aanlevering voor gemeenten veranderd, de meeste aanwijzingen vind je in de bijlage tot de bekendmaking:

Link naar de bekendmaking zelf.

Weergaven: 313

Hierop reageren

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden