Op BREED hebben we over het ontbreken van een archiefparagraaf bij gemeenschappelijke regelingen al vaker aandacht besteed. Maar nu is er sinds vanmiddag een echte handreiking van de VNG. Die wordt steeds belangrijker bij verdere intergemeentelijke samenwerkingen en keteninformatie. Doe er je voordeel mee !

 

De gemeentelijke en provinciale archiefinspecties hebben een notitie uitgebracht over archivering voor intergemeentelijke samenwerkingsverbanden. Daarin is een Model voor de archiefparagraaf van gemeenschappelijke regeling opgenomen.

In de gezamenlijke notitie van BRAIN en LOPAI wordt uitgebreid ingegaan op de verantwoordelijkheden van de 'Verbonden partijen' in het archiefbeheer en de informatievoorziening.

Intergemeentelijke samenwerkingsverbanden zoals RUD’s dienen conform de Archiefwet 1995 archieven in goede, geordende en toegankelijke staat te houden. Bij de totstandkoming van gemeenschappelijke regelingen wordt het onderwerp archieven vaak vergeten, waardoor onduidelijkheden over de verantwoordelijkheden ontstaan. Dit kan worden voorkomen door een heldere archiefparagraaf op te nemen.

 

Link naar notitie verbonden partijen

 

Link naar eerdere bijdrage over archivering bij omgevingsdiensten uit 2012.

Weergaven: 565

Hierop reageren

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden