In de NRC van maandag 14 maart 2016 is een artikel opgenomen van Eppo König met de titel De sociale dienst ligt in scheiding. Wat is er aan de hand ? De sociale dienst Optimisd dreigt te worden opgeheven doordat gemeenten andere samenwerkingspartners hebben gevonden. Optimisd is de Intergemeentelijke Sociale Dienst van de gemeenten Bernheze, Schijndel, Sint-Michielsgestel en Veghel. Veghel en Schijndel gaan in 2017 fuseren met Sint-Oedenrode tot Meijerijstad. Die gemeenten willen uit Optimisd stappen en vervolgens hebben Bernheze, Sint-Michielsgestel en Optimisd zelf een probleem. Doordat die gemeenten uitstappen, dreigt Optimisd om te vallen. Dat brengt waarschijnlijk veel (onnodige) kosten met zich mee en problemen worden er niet echt opgelost voor de gemeenten die overblijven. Met kosten denk ook aan de ICT en archivering.

 

Dit is slechts een voorbeeld, maar het is een probleem dat in heel Nederland voorkomt. Sommige gemeenten sluiten ook dienstverleningsovereenkomsten met wat grotere gemeenten om die vanwege een andere samenwerking weer op te zeggen.

 

Bestuurlijke keuzes hoeven niet altijd tot kostenbesparing en efficiency te leiden op het gebied van archivering en ICT. Sterker nog, het leidt vaak tot kostenverhogingen. De ICT- perikelen bij de omgevingsdienst Midden- en West-Brabant zijn daar een goed voorbeeld van.

Weergaven: 242

Hierop reageren

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden